În ultimul său discurs la Adunarea Generală a Națiunilor Unite în calitate de lider UE, Donald Tusk, președintelele în exercițiu al Consiliului European, a avertizat în legătură cu transformarea patriotismului în egoism și xenofobie.

„Istoria națiunilor noastre arată cât de ușor este transformarea iubirii de patriei în ură față de vecini”, a declarat liderul european.

„Ştiu că un cuvânt precum globalismul nu sună atractiv”, a declarat Tusk, al cărui mandat în fruntea Consiliului European se va încheia 30 noiembrie 2019.

„În vocabularul meu politic, globalismul și solidaritatea înseamnă același lucru”, a completat liderul european, care a precizat că discursul său a fost „inspirat de cuvintele rostite aici, în urmă cu două zile, cuvinte ce sugerau un conflict imanent între patriotism şi globalism”, aparent referindu-se la discursul președintelui SUA, Donald Trump.

„Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor”, afirma Trump, într-un discurs rostit marți la cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în care a militat pentru state suverane puternice și a criticat globalismul și organizațiile transnaționale.

Președintele în exercițiu al Consiliului European a mai avertizat că dacă potentații lumii nu respectă statul de drept, „vor rămâne în istorie nu ca lideri, ci ca lideri falşi”.