Ucraina a confirmat luni că în Arabia Saudită vor începe în august convorbiri, cu intervenţia reprezentanţilor internaţionali, care, potrivit Kievului, vizează restabilirea unei „păci juste" în conformitate cu „formula ucraineană". Între timp, atacuri cu drone în Rusia.

„Formula de pace a Ucrainei conţine zece puncte fundamentale, care, pe lângă garantarea păcii pentru Ucraina, va crea mecanisme de contracarare a conflictelor viitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Andrii Iermak, potrivit portalului Ukrinform, citat de EFE.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Volodimir Zelenski este convins că „trebuie să se plece de la planul de pace ucrainean", adăugând că „încercăm să luăm în considerare opiniile şi poziţiile care nu contrazic Carta ONU".

Pentru Kiev, această formulă are în vedere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Cotidianul The Wall Street Journal (WSJ) a relatat sâmbătă că Arabia Saudită plănuieşte să găzduiască la începutul lunii august discuţii de pace privind Ucraina între Kiev, ţările occidentale şi puteri mondiale în curs de dezvoltare precum Brazilia şi India, dar fără Rusia. Întâlnirea este programată pentru 5 şi 6 august şi, potrivit surselor citate de ziarul american, va reuni în oraşul Jeddah înalţi oficiali din circa 30 de ţări.

Potrivit diplomaţilor occidentali citaţi de ziar, speranţa este că aceste discuţii ar putea culmina cu un summit de pace anul acesta, în care liderii internaţionali să susţină principii comune pentru încheierea războiului din Ucraina, care, la rândul lor, ar putea servi drept bază pentru negocieri între Kiev şi Moscova mai favorabile ucrainenilor.

Potrivit WSJ, întâlnirea de la Jeddah ar urma să aibă loc după o alta desfăşurată în iunie la Copenhaga între reprezentanţi ai Ucrainei, Statelor Unite, ţărilor europene, Braziliei, Indiei, Turciei şi Africii de Sud la finalul căreia aproape că nu s-au făcut publice niciun fel de informaţii.

Alegerea ţării arabe pentru această întâlnire ar urmări, potrivit diplomaţilor occidentali, să înlesnească posibila participare a Chinei, care are bune relaţii cu Moscova, dar şi cu Riadul.

 

Atacuri pe teritoriul rus

Pe de altă parte Ucraina a atacat duminică noaptea cu drone un comisariat de poliţie din regiunea rusă Briansk, a afirmat luni guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz, citat de AFP.

„Forţele ucrainene au atacat noaptea districtul Trubcevski. O dronă a lovit comisariatul de poliţie din acest district. Nicio victimă", a scris pe Telegram oficialul din regiunea rusă vecină cu Ucraina.

AFP observă că în ultimele săptămâni au avut loc tot mai multe atacuri cu drone asupra teritoriului Rusiei şi asupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, în timp ce forţele ucrainene îşi continuă contraofensiva începută în iunie.