Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) a promis sâmbătă că va face să crească costul războiului din Ucraina pentru Moscova, la finalul unui summit prin videoconferinţă condus de la Kiev şi menit să reafirme sprijinul total al Occidentului pentru Ucraina în ziua împlinirii a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse.

„Vom continua să facem să crească costul războiului rus, să reducem sursele de venituri (ale Rusiei) şi să împiedicăm eforturile de construire a maşinii sale de război, cum arată pachetele de sancţiuni pe care le-am adoptat recent", afirmă liderii G7 într-un comunicat comun, potrivit AFP.

Această reuniune a fost prima sub preşedinţie italiană a şefilor de stat şi de guvern a ţărilor G7, grup format din SUA, Canada, Germania, Regatul Unit, Franţa, Italia şi Japonia. Cu această ocazie, şefa guvernului italian a venit la Kiev, unde a prezidat reuniunea, avându-i alături de ea cu prezenţă fizică pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyan, şi pe premierul canadian Justin Trudeau, ceilalţi lideri participând prin videoconferinţă, la reuniune fiind prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

A fost însă absent preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a avut nevoie de protecţia scutierilor în faţa agricultorilor furioşi ce l-au întâmpinat la sosirea la un târg agricol la Paris, el fiind înlocuit la reuniunea G7 de către ministrul de externe Stéphane Séjourné.

Comunicatul comun al G7 condamnă în primul rând ajutorul militar pe care Coreea de Nord îl oferă Rusiei şi cere Phenianului să înceteze „imediat astfel de activităţi". Liderii G7 nu au ezitat să critice de asemenea China şi Iranul, acesta din urmă fiind un important furnizor de drone de atac pentru armata rusă. La modul general, G7 s-a angajat „să acţioneze împotriva actorilor terţi care susţin material războiul Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi măsuri contra entităţilor (...) în statele terţe". „Cerem insistent aprobarea ajutorului suplimentar pentru acoperirea nevoilor bugetare restante ale Ucrainei în 2024", se mai arată în declaraţia G7, făcând aluzie la blocarea de către republicani în Congresul a pachetului suplimentar de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden pentru Ucraina.

Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă mai devreme la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Acest ajutor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional, Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.