Un atac rus a făcut cel puţin patru morţi într-un alt centru medical din Kiev, au anunţat autorităţile ucrainene, la câteva ore după un atac precedent asupra unui spital de copii într-un alt cartier, informează AFP.

 

„Căderi de resturi (de rachete) au fost semnalate în districtul Dniprovskii. Un centru medical a fost parţial avariat. Au fost semnalaţi patru morţi şi trei răniţi", au anunţat echipele de salvare ucrainene pe Telegram, în timp ce şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a afirmat pe Telegram că este vorba de „un nou atac rus" asupra unei instituţii medicale.

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte peste 50 au fost rănite în urma atacurilor în valuri ale Rusiei cu rachete, luni, în prima parte a zilei, asupra Ucrainei, a anunţat înainte de aceasta ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko.

Kievul a fost printre oraşele cel mai grav afectate, alături de Krivoi Rog, în sudul Ucrainei.

Atacul Rusiei de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pentru Reuters.

Dacă iniţial administraţia militară din Kiev raportase cinci morţi, ulterior bilanţul a crescut la cel puţin şapte morţi şi 15 răniţi, iar bilanţul s-ar putea agrava întrucât în urma atacului a fost puternic avariat spitalul de copii Ohmatdet, autorităţile afirmând că sub dărâmături s-ar putea afla oameni, inclusiv copii.

Regatul Unit şi Franţa au condamnat atacul Rusiei care a lovit spitalul de copii de la Kiev. "Atacul rus asupra spitalului pentru copii Ohmatdet de la Kiev este un atac îngrozitor împotriva civililor ucraineni", a denunţat pe platforma socială X noul şef al diplomaţiei britanice, David Lammy. „Sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina este de neclintit, noi vom cere socoteală celor responsabili de războiul ilegal al lui Putin", a adăugat el.

La rândul său, Ministerul francez al Afacerilor Externe a calificat drept „acte de barbarie" atacurile ruse asupra oraşelor ucrainene.

„Aceste acte barbare ce vizează direct şi voit un spital de copii trebuie adăugate pe lista crimelor de război pentru care Rusia va trebui să dea socoteală", a subliniat ministerul francez într-un comunicat. Aceste lovituri vin "să ne amintească în mod tragic motivele pentru care sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie continuat şi amplificat", a adăugat diplomaţia franceză.