Uniunea Europeană a propus miercuri o plafonare a prețului la gazul rusesc, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a amenințat că va opri toate livrările dacă va fi luată o astfel de măsură, scrie Reuters.

Această escaladare a tensiunilor amenință să ducă la o creștere și mai mare a prețurilor la gazele naturale în Europa, adăugându-se la facturile deja amețitoare pe care guvernele UE le plătesc pentru a împiedica colapsul furnizorilor de energie și pentru a preveni oprirea căldurii în locuințele clienților fără bani în lunile reci care vor urma. Europa a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu energie ca o armă, ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina. Rusia acuză aceste sancțiuni că au cauzat problemele de aprovizionare cu gaze, pe care le pune pe seama unor defecțiuni ale conductelor.

Miniștrii energiei din UE urmează să organizeze vineri o reuniune de urgență pentru a discuta despre modul în care poate fi abordată criza energetică.

„Vom propune o plafonare a prețurilor la gazul rusesc... Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce din Ucraina", a declarat presei președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, Comisia va propune și alte măsuri, printre care o reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor din energia generată din alte surse.

Vorbind mai devreme la un forum economic din Vladivostok, Putin a anticipat mișcarea, avertizând că contractele de furnizare ar putea fi rupte și avertizând Occidentul că va îngheța. „Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, pur și simplu nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va fi în contradicție cu interesele noastre", a declarat Putin.

„Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire - nu vom furniza nimic", a spus Putin.

Europa importă de obicei aproximativ 40% din gazul și 30% din petrolul său din Rusia.

Grupul celor șapte democrații bogate (G7) a anunțat săptămâna trecută că intenționează să impună un plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, într-o măsură care ar putea, de asemenea, să limiteze capacitatea Rusiei de a obține petroliere și asigurări din partea țărilor din afara G7. Criza energetică cu care se confruntă Europa a devenit mai acută după ce compania rusă Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1, după ce a declarat că a descoperit o scurgere de ulei de motor în timpul lucrărilor de întreținere de săptămâna trecută.