Un petrolier utilizat de compania unui om de afaceri israelian a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran, informează agenţia Associated Press.

 

Atacul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Atacul a vizat petrolierul Mercer Street, au declarat oficiali britanici citaţi de agenţia Associated Press. Nava este utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul este sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone.

Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în timpul atacului care a vizat petrolierul Mercer Street, a anunţat compania Zodiac Maritime.

Miniștii de externe român și britanic au discutat despre incidentul violent produs în zona strâmtorii Hurmuz, în urma căruia un navigator român și unul britanic au fost uciși, transmit Agerpres şi Mediafax.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, sâmbătă, și discuții cu Dominic Raab, ministrul afacerilor externe, al Commenwealth-ului și dezvoltării Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la necesitatea elucidarii cât mai rapide a circumstanțelor în care a avut loc incidentul violent din data de 29 iulie, în urma căruia au murit un cetățean român și un cetățean al Regatului Unit.

Cu acest prilej, șeful diplomației britanice a transmis ministrului Bogdan Aurescu condoleanțele sale pentru decesul cetățeanului român, alături de un cetățean al Regatului Unit. De asemenea, ministrul Raab a exprimat disponibilitatea autorităților britanice de a se coordona cu partea română pentru procedurile de repatriere.

Atacul asupra petrolierului utilizat de compania unui miliardar israelian a fost comis de Iran, cu o dronă, afirmă un oficial israelian, sub protecţia anonimatului, în contextul în care circumstanţele incidentului sunt încă neclare.

„Este vorba de un atac terorist iranian, au fost ucişi doi oameni nevinovaţi. Iranienii au atacat nava cu un avion fără pilot. O navă inofensivă, cu oameni nevinovaţi", a declarat un oficial israelian, sub proecţia anonimatului, pentru postul israelian Channel 13, citat de cotidianul The Jerusalem Post.

Surse americane şi europene familiare cu informările întocmite de serviciile secrete au afirmat că Iranul este principalul suspect pentru acest incident, despre care o oficialitate din domeniul apărării SUA a spus că ar fi fost efectuat de o dronă, adăugând că guvernele implicate sunt în căutarea unor dovezi concludente.

Iranul a respins duminică acuzaţiile potrivit cărora Teheranul ar fi la originea atacului.

„Regimul sionist (...) a creat insecuritate, teroare şi violenţă... Acuzaţiile despre implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran. Astfel de acuzaţii ale Israelului au ca scop să distragă atenţia de la fapte şi sunt neîntemeiate. Nu este prima oară când (Israelul) lansează astfel de acuzaţii împotriva Iranului", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Said Khatibzadeh, la o conferinţă de presă săptămânală difuzată online.