Uraganul Ida face ravagii pe continental American. Peste un milion de persoane au rămas fără energie electrică, iar oraşul New York se află în stare de urgenţă din pricina inundaţiilor.

 

Persoanele care au plecat din fața uraganului Ida, care a devastat sudul Louisianei, sunt îndemnate să nu se întoarcă acasă în condițiile în care regiunea este lipsită de curent electric iar oficialii se luptă să reia furnizarea apei și altor utilități esențiale, relatează Reuters.

La trei zile după ce uraganul de categoria 4 a ajuns la țărm, mai mult de un milion de case și afaceri au rămas fără electricitate în Louisiana și Mississippi.

Miercuri dimineață a fost restabilită alimentarea cu electricitate a unor clienți din partea de est a orașului New Orleans, conform companiei Entergy Corp, care a avertizat că poate dura câteva săptămâni pentru a relua serviciul în unele zone în care stâlpii de curent s-au prăbușit. Numărul deceselor a crescut la șase miercuri, după moartea confirmată a doi electricieni din Alabama care reparau rețeaua electrică, potrivit unui executiv al Pike Electric, un furnizor de utilități.

Ceea ce a rămas din Ida s-a combinat miercuri cu un alt front, pentru a aduce ploi abundente pe o zonă largă din nord-est, din nordul Virginiei și vestul Pennsylvaniei până la sudul New England, a declarat Serviciul Meteorologic Național, declanșând inundații.

Pe măsură ce sistemul se îndreaptă spre est, era așteptat să vină cu ploi puternice în zonă, înainte de a ajunge peste Oceanul Atlantic, joi dimineață, a spus meteorologul NWS Marc Chenard.

New York se confruntă cu inundaţii record

Primarul Bill de Blasio a declarat „urgenţă de inundaţii” în oraşul New York, miercuri noapte. Metroul s-a închis, iar rutele feroviare şi aeriene dinspre New York şi New Jersey sunt suspendate. Ploile puternice au urmat după uraganul Ida.

Joi, 2 septembrie, a fost instituită stare de urgenţă. Conform BBC, 8 centimetri de apă s-au înregistrat în doar o oră, aşa cum raportează Serviciul Meteorologic Naţional. Poliţia le-a cerut oamenilor să nu conducă, iar pompierii au primit apeluri din tot oraşul.

„Oraşul îndură un episod de vreme istorică, cu inundaţii masive şi condiţii de pericol pe şosele”, a spus primarul Bill de Blasio.

Şi New Jersey a fost afectat de ploile puternice. Oraşul a declarat stare de urgenţă şi a raportat cel puţin un deces. O tornadă a distrus cel puţin nouă case în regiunea Mullica Hill, iar în Kearney, acoperişul poştei s-a prăbuşit și mai mulţi angajaţi au rămas blocaţi. Nu se ştie încă dacă sunt răniţi.

Imaginile apărute pe reţelele de socializare arată drumuri şi staţii de metrou inundate, precum şi apartamente.