Premierul ungar Viktor Orban întreține relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Orban a blocat sancțiunile UE împotriva Rusiei în repetate rânduri. Iar în țara lui, agenții ruși continuă să aibă mână liberă.

    IIB, Ungaria

"Afară cu banca spionilor" - "Cine votează pentru Orban votează pentru Putin" - sloganuri proiectate pe sediul central al Băncii Internaționale de Investiții Ruse din Budapesta

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, forțele speciale ucrainene au arestat un presupus agent rus la un punct de trecere a frontierei cu Ungaria. Bărbatul voia să introducă ilegal informații secrete în țara UE, stocate pe un stick USB pe care îl avea ascuns în anus.

Informațiile personale furate vizau conducerea și personalul serviciului de informații interne ucrainean SBU și al serviciului de informații militare GUR, precum și informații sensibile despre bazele, armele și logistica armatei ucrainene. După cum s-a dovedit ulterior, spionul intenționa să livreze dispozitivul ambasadei ruse din capitala ungară Budapesta.

Budapesta, poduri peste Dunăre

Capitala Ungariei, Budapesta, oferă condiții bune spionilor ruși

Jurnalistul Szabolcs Panyi, care a relatat despre acest caz pentru portalul Balkan Insight, cercetează de mult timp activitățile de spionaj rusesc în Ungaria. El se teme că Budapesta ar putea deveni centrul spionajului rusesc în cadrul Uniunii Europene. În prezent, în capitala ungară lucrează peste 50 de diplomați acreditați, în timp ce la Praga, Varșovia și Bratislava, împreună, abia dacă sunt mai mult de 20. "Se știe că mulți agenți lucrează sub acoperirea de diplomați, deoarece se bucură de imunitate, adică nu pot fi urmăriți penal de către autoritățile din țara gazdă", explică jurnalistul.

Imunitate pentru o bancă

Pe lângă personalul ambasadei Rusiei, de imunitate se bucură și angajații Băncii Internaționale de Investiții (IIB) din Ungaria, care a fost înființată în perioada sovietică. Sediul central al băncii a fost mutat de la Moscova la Budapesta în urmă cu trei ani. Aceasta înseamnă că banca nu trebuie să se teamă de autoritatea maghiară de supraveghere financiară, de anchete penale sau de instanțe.

Banca Internațională de Investiții, Budapesta

Sediul Băncii Internaționale de Investiții IIB, controlată de Rusia, la Budapesta

La momentul anunțării acestei mutări, opoziția maghiară bănuia deja că guvernul de la Budapesta sprijină înfiinţarea unei reţele a KBG. Și nu fără motiv, deoarece șeful IIB, Nikolai Kosov, provine dintr-o familie de spioni get-beget. Tatăl său a fost cândva rezident KGB la Budapesta, iar mama sa a fost lăudată de agenția de presă rusă TASS ca fiind "unul dintre cei mai remarcabili spioni ai secolului XX".

Spionii ruși au mână liberă

După atacul Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie 2022, țările UE și NATO anterior implicate la IIB - Bulgaria, România, Republica Cehă și Slovacia - și-au anunțat retragerea din bancă. Ungaria a rămas. În plus, de la începutul agresiunii rusești, toate statele UE au fost pregătite să expulzeze spionii ruși care operează sub acoperire diplomatică. Și în acest caz, excepție a făcut Ungaria.

Szabolcs Panyi, jurnalist

Jurnalistul de investigație maghiar Szabolcs Panyi cercetează influența rusă în Ungaria

Jurnalistul de investigație Szabolcs Panyi spune că poate enumera multe cazuri în care serviciile secrete rusești sunt active în Ungaria, iar autoritățile maghiare iau act de acest lucru fără să protesteze. Un exemplu este fostul europarlamentar al partidului conservator de dreapta Jobbik, Bela Kovacs, supranumit "KGBela". El a fost denunțat de Oficiul Maghiar pentru Protecția Constituției încă din aprilie 2014, dar a fost acuzat de spionaj în favoarea Rusiei abia în aprilie 2017. A fost nevoie de opt ani până la pronunțarea unei sentinţe finale. În acest timp, Kovacs a reușit să fugă la Moscova, relatează Panyi într-un interviu acordat DW.

Hackeri în Ministerul de Externe ungar

Investigațiile jurnalistice ale sale și ale colegilor de breaslă mai arată că hackerii ruși au pătruns în mod repetat în rețelele IT și în comunicațiile interne ale Ministerului de Externe ungar cel târziu din 2012, şi au mai făcut-o şi după începerea războiului împotriva Ucrainei. Guvernul de la Budapesta nu a confirmat niciodată aceste incidente, dar aliații occidentali ai Ungariei știau foarte bine că sistemele informatice ale ministerului erau contaminate. Acesta este și motivul pentru care aliații împărtășesc informații secrete Ungariei cu mare prudență.

Viktor Orban şi Vladimir Putin

Premierul Ungariei, Viktor Orban, alături de președintele rus Vladimir Putin

Mai mult, naturalizarea etnicilor maghiari din Ucraina și "regula vizelor de aur" (Golden Visa) au produs și ele riscuri de securitate considerabile. Aceasta prevedea că străinii puteau obține o viză pe cinci ani pentru zona Schengen prin cumpărarea unor așa-numite obligațiuni de ședere în valoare de 300 000 euro, plus o taxă de procesare de 60.000 euro. Programul a început în 2013 și a fost întrerupt patru ani mai târziu la presiunile UE.

În cooperare cu echipa de cercetare ucraineană Molfar, care se ocupă de investigații militare și de "factchecking” (verificarea faptelor) pentru Europa de Est, Panyi and Co. au descoperit cazul lui Andrei Narîșkin. Acest fiu al lui Serghei Narîșkin, șeful agenției ruse de informații externe SWR, a venit la Budapesta împreună cu familia sa cu o "viză de aur" și a putut trăi nestingherit în capitala ungară.

Contacte până la nivelul premierului

Apartamentul lui Narîșkin a fost înregistrat ca fiind proprietatea unei societăți comerciale a unui om de afaceri care este prieten de peste zece ani cu Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban. De reținut că Rogan a fost responsabil pentru comercializarea vizelor de aur până în 2017. Potrivit Transparency International, companii apropiate partidului de guvernământ al lui Orban, Fidesz, au câștigat aproximativ 411 milioane de euro din comercializarea vizelor de aur.

Șef de cabinet Antal Rogan

Antal Rogan, șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban

Procedurile de naturalizare pentru membrii minorității ungare din Ucraina au stârnit și ele probleme de securitate. Întrucât verificarea era laxă, mulți cetățeni ucraineni, care nici măcar nu vorbesc ungurește, au reușit să obțină cetățenia ungară și implicit libertatea de a călători fără restricții în spațiul Schengen. În informările oficiale ale guvernului se pot citi în mod repetat rapoarte despre revocarea cetățeniei ungare pentru cetățenii care au şi cetăţenie ucraineană, care ar fi trișat la dobândirea pașaportului ungar. Inclusiv aceasta ar putea constitui o metodă prin care agenții serviciilor secrete rusești au dobândit acces liber în țările Schengen.

Dependentă de Rusia

Panyi și colegii săi au investigat inclusiv fundalul relațiilor strânse ale guvernului Orban cu Putin. Ziariştii au concluzionat că Moscova a făcut guvernul ungar vulnerabil la șantaj, de pildă prin dependența de combustibilii fosili din Rusia și prin acorduri comune în sectorul energetic, precum și prin extinderea centralei nucleare din Paks cu ajutorul tehnologiei și finanțării rusești.

Centrala nucleară de la Paks

Centrala nucleară Paks

Lucrări de construcție la centrala nucleară Paks din Ungaria. Cu ajutorul Rusiei, aici va fi construit un al doilea reactor.

"Cooperarea în sectorul energetic, dar și activitățile serviciilor secrete rusești în Ungaria au rădăcini istorice", explică Panyi. Cum energia ieftină este relevantă din punct de vedere sistemic în modelul economic ungar și în lanțurile de aprovizionare europene, această cooperare nu a fost niciodată pusă sub semnul întrebării. Dimpotrivă, ea a fost percepută ca avantajoasă pentru Ungaria ca hub de afaceri și a făcut ca toate partidele aflate la guvernare la Budapesta să dorească relații bune cu Rusia. În plus, membrii elitei politice și economice au studiat adesea în Rusia și s-au căsătorit cu ruși sau rusoaice. Acesta este un alt aspect care a dus la consolidarea influenței rusești în Ungaria.