Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit vineri la Kiev pentru a discuta despre sprijinul acordat. Acesta a declarat că 160 de milioane de euro din încasările din activele rusești înghețate va fi alocată pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente ale Ucrainei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a sosit în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a discuta despre sprijinul Europei, pregătirea pentru iarnă, apărare și progresele privind împrumuturile G7.

„Cea de-a opta vizită a mea la Kiev are loc în timp ce sezonul de încălzire începe în curând, iar Rusia continuă să țintească infrastructura energetică”, a declarat von der Leyen pe rețeaua de socializare X.

Von der Leyen a declarat joi că suma de 160 de milioane de euro din încasările din activele rusești înghețate va fi alocată pentru a răspunde nevoilor umanitare urgente ale Ucrainei pentru această iarnă.

Rusia a scos din funcțiune aproximativ 9 gigawați (GW) din infrastructura energetică a Ucrainei, despre care von der Leyen a spus că este „echivalentul energetic al celor trei state baltice”.

Ea a mai spus că UE intenționează să restabilească capacitatea de generare a energiei de 2,5 GW și va crește exporturile pentru a furniza 2 GW de energie electrică Ucrainei.

Von der Leyen se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu alți oficiali.