Frigul iernii se instalează în Europa. Vineri, în urma unei rafale arctice, locuitorii din Stockholm s-au trezit cu un strat proaspăt de zăpadă, iar patinatorii au ieșit în număr mare să se bucure de patinoarul uriaș din parcul istoric Kungstradgarden din oraș.

 

Valul de frig care afectează continentul va continua și săptămâna viitoare, fiind prognozate temperaturi negative în Germania și ninsori în unele părți ale Regatului Unit.

Deși aceste condiții vor contribui la creșterea spiritului de sărbătoare, ele vor începe să pună presiune asupra aprovizionării cu energie, care este esențială pentru ca Europa să supraviețuiască iernii fără pene de curent.

Toamna blândă a limitat consumul de gaz și a ajutat la umplerea depozitelor, reducând astfel îngrijorările legate de posibilele penurii cauzate de pierderea fluxurilor rusești. Dar provocările încep acum. Cererea mai mare de încălzire și lipsa de aprovizionare din partea parcurilor eoliene din Marea Britanie, Germania și țările nordice vor pune la încercare rețelele, în timp ce parcurile nucleare franceze și suedeze se confruntă cu dificultăți.

Și, deși guvernul din Germania, cea mai mare economie europeană, se așteaptă să aibă suficientă energie în lunile reci, autoritatea de reglementare a rețelei BNetzA a îndemnat vineri locuințele și întreprinderile să reducă încălzirea pentru a economisi combustibil.

„Este foarte probabil că va exista o creștere a cererii de încălzire pentru a face față condițiilor mai reci care vor persista în cea mai mare parte a lunii”, a declarat Alexandra Sherred, meteorolog asociat la The Weather Co.

Deși va fi mai cald în jurul Mării Mediterane, nordul Europei va resimți gerul până săptămâna viitoare. Mercurul va coborî până la -23 de grade Celsius în nordul Scandinaviei luni, a declarat institutul meteorologic suedez. Alți meteorologi văd cele mai multe șanse de ninsori pe termen scurt în nordul și estul Scoției, iar Met Office din Marea Britanie a emis o avertizare pentru zăpadă și gheață în sud-estul Angliei și la Londra începând de duminică.

Îngrijorarea este că aceste condiții aspre însoțesc o criză de energie electrică din ce în ce mai gravă în Suedia, cu o întrerupere a activității la cel mai mare reactor nuclear al țării.

În Germania, cetățenii au fost lăudați pentru că au economisit gazul atunci când temperaturile erau încă blânde în noiembrie. Și, în timp ce cererea de încălzire crește acum, când temperaturile ating aproximativ -7 grade Celsius în locuri precum Berlin și Hamburg, gospodăriile vor fi tentate să dea drumul la termostat.

„Trebuie să ținem cont de faptul că iarna se poate prelungi”, a declarat Klaus Mueller, președintele autorității germane de reglementare a rețelelor, într-un interviu acordat postului public de televiziune ARD.