Rusia a lansat în cursul nopţii de luni spre marţi un atac aerian de o intensitate „excepţională" asupra Kievului şi altor regiuni ale Ucrainei, dar armata ucraineană declară că a doborât toate cele 18 rachete lansate de inamic, între care şase rachete hipersonice, relatează Reuters şi EFE.

 

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât la primele ore ale nopţii de luni spre marţi şase rachete hipersonice Kinjal („pumnal”, în limba rusă), nouă rachete de croazieră Kalibr şi trei rachete balistice, toate lansate de forţele ruse împotriva teritoriului ucrainean, într-unul dintre cele mai dense şi mai variate atacuri de la începutul războiului.

„În jurul orei 03:30, invadatorii ruşi au atacat Ucraina dinspre nord, sud şi est cu 18 rachete de diferite tipuri, de pe uscat, de pe mare şi din aer", au anunţat Forţele aeriene ucrainene într-un comunicat publicat marţi.

„Cele 18 rachete au fost distruse de efectivele şi sistemele de apărare antiaeriană ale Forţelor aeriene", se arată în comunicat. Deşi Forţele aeriene nu au specificat zona din ţară în care au fost distruse aceste rachete, explozii puternice s-au auzit în centrul Kievului la ora menţionată în comunicat.

La Kiev s-a înregistrat cel de-al optulea atac aerian în această lună. Autorităţile municipale nu au raportat deocamdată pagube majore, dar au declarat că trei persoane au fost rănite după căderea fragmentelor de rachete doborâte. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a indicat că fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul grădinii zoologice, transmite postul de televiziune local Kanal24.

„A fost un atac excepţional prin densitatea sa - un număr maxim de rachete de atac într-un interval de timp extrem de scurt", a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, în comentariile postate pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În afară de rachete, Rusia a lansat în cursul nopţii trecute şase drone kamikaze Shahed şi trei drone de recunoaştere asupra teritoriului ucrainean, care au fost de asemenea distruse de apărarea ucraineană.

Conform comunicatului, cele şase rachete Kinjal au fost lansate din aer de şase avioane MiG-31K. Până să primească primele sisteme de rachete Patriot din Olanda, Germania şi SUA în luna aprilie, Ucraina nu avea capacitatea de a intercepta acest tip de rachete hipersonice.

Cele nouă rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe nave poziţionate în Marea Neagră, în timp ce rachetele balistice, de tip S-400 şi Iskander-M, au fost lansate de pe uscat.