Coreea de Sud și Statele Unite se pregătesc să-şi desfășoare exercițiile militare anuale comune, în ciuda avertismentelor din partea Coreei de Nord că exercițiile ar putea deturna relaţiile diplomatice fragile în urma disputelor nucleare, a anunţat luni armata de la Seul.

Choi Hyun-soo, purtătoarea de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării de la Seul, a declarat că exercițiile vor fi concentrate pe verificarea capacităților Seulului pentru reluarea controlului operațional de război al trupelor sale de la Washington. Aceasta nu a confirmat sau negat rapoartele că exercițiile, care sunt de așteptat să fie simulate de computer și să nu implice trupe și echipamente de luptă.

Coreea de Nord a intensificat recent testarea armamentului din dotare, inclusiv două teste de trageri care au fost catalogate drept un nou sistem de rachete care au avut loc săptămâna trecută, în timp ce şi-a exprimat frustrarea pentru continuarea exercițiilor comune ale SUA și Coreei de Sud pe care le vede ca pe o repetiție pentru o eventuală invazie și, de asemenea, un ritm lent al negocierilor nucleare cu Statele Unite.

Coreea de Nord a transmis că va aștepta să vadă dacă exercițiile din luna august într-adevăr vor avea loc pentru a decide cu privire la soarta rlaţiilor sale diplomatice cu Statele Unite și, de asemenea, dacă va continua cu suspendarea unilaterală a testelor cu rachete nucleare și cu rază lungă de acţiune, pe care liderul Kim Jong le-a anunțat anul trecut pe fondul unei acțiuni diplomatice cu Washingtonul.

Aliații și-au redus exercițiile militare și au oprit, de asemenea, trimiterea în regiune a activelor strategice americane, cum ar fi bombardierele cu rază lungă de acţiune și portavioane, de la primul summit dintre Kim și președintele Donald Trump, din Singapore, în iunie anul trecut, pentru a crea spațiu pentru diplomație.