Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat sâmbătă că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate și că va încheia coaliția cu Partidul Libertății, vizat de un scandal de corupție, relatează Reuters.

 

„Destul este destul”, a declarat Sebastian Kurz în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, cancelarul austriac a menționat mai multe scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertății, care nu au dus însă la destrămarea coaliției de guvernare.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie după apariţia unei înregistrări compromiţătoare publicate în mass-media germană, în care acesta oferea contracte guvernamentale în schimbul susținerii politice. Înregistrarea video, filmată în secret înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie care pretinde a fi un investitor din Rusia. Strache a descris videoclipul ca o „asasinare politică cu ţintă”, insistând că singura infracţiune care a avut loc a fost înregistrarea ilegală a unei petreceri private.

Președintele austriac Alexander Van der Bellen a a recomandat duminică organizarea de alegeri anticipate la începutul lunii septembrie, declarând că vrea să restabileasca încrederea în Guvern după înregistrarea video care a condus la demisia vicecancelarului Strache.

De asemenea, și liderul Partidului Social Democrat din Austria (de opoziție), Pamela Rendi-Wagner, a transmis că nu se opune organizării de alegeri anticipate.

Heinz-Christian Strache este acuzat că ar fi sugerat un sistem ilegal de donații pentru formațiunea politică de extremă-dreapta Partidul Libertății. Funcția de vicecancelar va fi preluată de actualul ministru al Transporturilor, Norbert Hofer.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul unor tensiuni deja existente în cadrul coaliției de guvernare. Filmarea a fost publicată vineri într-un raport elaborat de publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung.