Opozantul și activistul rus Aleksei Navalnîi a anunțat miercuri că a fost arestat din nou la Moscova, la câteva zile după ce a făcut apel la organizarea de manifestații față de excluderea unor candidați ai opoziției din alegerile parlamentare. Autoritățile ruse l-au arestat pe Aleksei Navalnîi sub acuzația de incitare la proteste, în contextul unei dispute generate de excluderea unor candidați din cadrul alegerilor parlamentare viitoare. Aleksei Navalnîi a transmis prin intermediul unui video postat pe Instagram că a fost arestat în fața casei sale, în timp ce făcea jogging, și dus la secția de poliție.

„Oamenii au dreptate când spun că sportul nu este mereu bun pentru sănătate”, a declarat Aleksei Navalnîi. Purtătorul său de cuvânt, Kira Iarmych, a confirmat arestul printr-o postare pe Twitter.

Opozantul rus a făcut apel cetățenilor să protesteze sâmbătă față de excluderea mai multor candidați ai opoziției de pe listele de vot pentru alegerile parlamentare, decizie în urma căreia peste 20.000 de persoane au protestat în Moscova. Înregistrarea mai multor candidați a fost respinsă săptămâna trecută, pe motiv că au existat nereguli în strângerea semnăturilor de susținere. Candidații respinși, dintre care fac parte mai mulți aliați ai lui Navalnîi, au denunțat decizia autorităților ca fiind fabricată.

Legislația rusă prevede că persoanele care candidează independent trebuie să strângi semnături de la cel puțin 3% dintre potențialii alegături din fiecare district al Moscovei, ceea ce ar însemna între 4.500-5.000 de persoane, pentru a primi dreptul de a candida. Candidatura mai multor reprezentanți ai opoziției a fost respinsă în mai multe orașe mari din Rusia, printre care și St. Petersburg.