Pentru prima oară în istorie, Ziua Naţională a Canadei este sărbătorită exclusiv în mediul virtual. Din cauza restricţiilor legate de epidemia cu noul coronavirus nu vor avea loc lansări de artificii, nici tradiţionalul concert de la Parliament Hill, iar numeroşii turişti din alţi ani nu vor mai fi prezenţi la eveniment, conform unui material publicat miercuri de Reuters.

De obicei, la Ottawa sunt organizate cele mai mari petreceri publice la 1 iulie, cu ocazia Zilei Canadei, unde participă zeci de mii de canadieni şi de turişti străini care sosesc în fiecare an în capitala Canadei pentru muzica live, atmosferă şi uluitoarele focuri de artificii ce sunt lansate după căderea întunericului. Anul acesta însă toate aceste festivităţi au fost anulate din cauza restricţiilor împotriva transmiterii COVID-19. Organizatorii au anunţat că de această dată toate festivităţile se mută în mediul online - inclusiv un concert susţinut de solistele canadiene Alanis Morissette şi Avril Lavigne, alături de alţi cântăreţi. Noaptea se va încheia cu un foc de artificii altfel. Canadienii vor fi chemaţi să-şi ţină telefoanele mobile spre cer pentru a urmări jocurile virtuale de artificii.

„Ziua Canadei nu va semăna cu celelalte zile ale Canadei, însă există şi anul acesta nişte modalităţi distractive de a sărbători această ocazie”, a declarat Jantine Van Kregten, director de comunicaţii în cadrul Tourism Ottawa. Traseele de biciclete şi plajele au fost deschise în numeroase regiuni, iar canadienii sunt încurajaţi să facă grătare în interiorul bulei lor sociale şi chiar să bea un pahar sau două pe terasele restaurantelor, păstrând însă distanţa socială, conform lui Jantine Van Kregten.

„Cu toţii dorim să ne distrăm într-un mod cât mai sigur, pentru a putea reveni la vieţile noastre obişnuite cât mai devreme şi nu mai târziu”, a adăugat ea. Diferitele oraşe canadiene aduc propria lor „savoare” sărbătorii online, de la micul dejun cu clătite „servit” în social media, până la show-uri de magie distribuite prin live-stream sau parade virtuale ale câinilor.