Aproape 1.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete (toate interzise la deținere și comercializare în România), deținute de persoane neautorizate, au fost confiscate de polițiștii bihoreni de la arme, de la trei societăți din Slovacia.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-au sesizat din oficiu, pe 5 decembrie, și au demarat cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, față de trei societăți comerciale, cu sediul în Slovacia.

Din cercetările polițiștilor bihoreni de la arme rezultă că, trei societăți comerciale cu sediul în Slovacia, care nu au ca obiect de activitate în țara de proveniență comercializarea obiectelor pirotehnice, ar fi comercializat, prin intermediul internetului, către cetățeni români, articole pirotehnice care sunt destinate, potrivit legislației române, a fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni, pe care le-ar fi expediat în România prin intermediul unei societăți de curierat din Slovacia.

La data de 21 decembrie, pentru documentarea și probarea activității infracționale, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare un mandat de autorizare a reținerii, predării și percheziționării trimiterilor poștale, emis de Judecătoria Oradea.

Astfel, în depozitul unei societăți comerciale de curierat din România, cu punct de lucru în municipiul Oradea, unde au fost expediate și transportate coletele provenind de la societățile din Slovacia, polițiștii bihoreni de la arme au descoperit 122 de colete, care conțineau aproximativ 1.000 de kilograme de articole pirotehnice, respectiv petarde, baterii de artificii și rachete, destinate utilizării de către pirotehniști, care urmau să fie comercializate către persoane fizice neautorizate din întreaga țară.

De asemenea, în depozitul altei societăți de curierat, cu punct de lucru în municipiul Oradea, au fost descoperite alte 28 de colete, care conțineau 280 de kg. de articole pirotehnice.

Întreaga cantitate de obiecte pirotehnice a fost ridicată în vederea confiscării.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul comiterii infracțiunii de comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.