Cinci tineri bihoreni, cu vârste cuprinse între 23 şi 30 de ani, sunt cercetaţi pentru trafic de droguri şi clonare de carduri, infracţiuni pentru care riscă să petreacă după gratii între 3 şi 20 de ani. Potrivit anchetatorilor, bihorenii au falsificat mai multe carduri bancare pe care le-au folosit apoi la cumpărături în magazine din Austria. În plus, în urma unor percheziţii, asupra suspecţilor şi la domiciliile acestora au fost descoperite droguri, unii dintre ei fiind şi consumatori de stupefiante.


Poliţiştii BCCO Oradea - Serviciul Antidrog şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii DIICOT au anunţat ieri că au definitivat cercetările şi au sesizat instanţa de judecată cu privire la activitatea infracţională a unui grup organizat, ai cărui membri sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi aderarea la acest grup în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave, trafic intern de droguri de mare risc, distribuire şi consum de droguri, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificată şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Liderul grupării, un tânăr de 23 de ani, din comuna Brusturi, este cercetat în stare de arest preventiv, după ce a fost prins în flagrant având asupra sa 10 grame de cocaină. În urma unei percheziţii la domiciliul lui, poliţiştii au descoperit alte 143 grame cocaină, 4 grame cannabis, 77 de carduri PVC de culoare albă neinscripţionate, 11 carduri inscripţionate, un permis de conducere falsificat, aparent emis de autorităţile franceze, o carte de identitate falsificată, aparent emisă de autorităţile italiene, un laptop, un memory stick, diverse suporturi optice de stocare a datelor şi patru staţii mobile de comunicare. "Cei cinci tineri bihoreni sunt suspectaţi că, în perioada decembrie 2008 - martie 2009, ar fi falsificat mai multe carduri bancare, cu ajutorul cărora ar fi cumpărat din diferite magazine situate în Viena şi împrejurimi obiecte de îmbrăcăminte, încălţăminte, ceasuri, parfumuri, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 6.000 de euro. Pentru a-i convinge pe vânzători că aceste carduri sunt autentice, membrii grupării sunt acuzaţi că ar fi prezentat cărţi de identitate false, care conţineau aceleaşi date de identitate cu cele inscripţionate pe cardurile folosite", a declarat comisarul şef Valerian Şipoş, şeful BCCO. Ofiţerii orădeni au efectuat mai multe percheziţii şi la locuinţele celorlalţi patru membri ai reţelei, în urma cărora au fost ridicate cinci laptopuri, şase unităţi centrale de calculator, precum şi alte echipamente electronice folosite pentru falsificarea de instrumente de plată electronică. Consumatorii de droguri au fost sancţionaţi cu amendă administrativă în valoare de 500 lei fiecare.


Anchetatorii au colaborat pe parcursul cercetărilor cu autorităţile judiciare austriece, pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării. Dacă bihorenii vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 10 şi 20 ani pentru trafic şi consum de droguri de mare risc şi între 3 şi 12 ani pentru falsificare, deţinere şi punere în circulaţie de instrumente de plată electronică, precum şi deţinere de echipamente în vederea falsificării mijloacelor de plată electronică.