Senatul a aprobat, joi, cu 77 de voturi "pentru" și 52 voturi "împotrivă", solicitarea Parchetului General de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton, fost ministru al Economiei. Senatorul Varujan Vosganian a fost, în schimb, protejat de votul colegilor politicieni.

Preşedintele Klaus Iohannis, a scris ieri pe Facebook, despre cererile de încuviinţare a urmăririi penale a parlamentarilor, arătând că reînnoieşte apelul adresat clasei politice de a înțelege că un Parlament tolerant cu corupția și corupții nu se va bucura niciodată de respectul cetăţenilor. Este cea de-a doua postare a şefului statului, pe Facebook, pe această temă, după ce, joi, în timpul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, Klaus Iohannis a scris că se aştepta ca Senatul să încuviinţeze cererea de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian.

Supărarea lui Iohannis

Preşedintele a revenit asupra subiectului, arătând că "procedurile pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor și cele de efectuare a urmăririi penale pentru miniștri și foști miniștri, membri ai Parlamentului, trebuie să devină mai simple și mai transparente".

"Reînnoiesc apelul adresat clasei noastre politice de a înțelege că un Parlament tolerant cu corupția și corupții nu se va bucura niciodată de respectul și încrederea cetățenilor", a transmis Klaus Iohannis politicienilor.

"Mă aşteptam ca Senatul să încuviinţeze cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului", a transmis preşedintele Iohannis, aflat la Bruxelles.

Votul de joi în Senat a fost secret, cu bile. Din totalul de 168 de senatori, şi-au exprimat opţiunile 137, fiind înregistrate 77 de voturi "pentru", 52 "împotrivă", alte 8 voturi fiind anulate. Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost adresată Senatului în cadrul Dosarului 50/P/2014, în vederea formulării cererii de urmărire penală faţă de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei. Ariton este acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea "Galei Bute" de către firma lui Rudel Obreja.

Urmează excluderea

În aceiaşi zi senatorii au respins solicitarea Parchetului General de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate. Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost adresată Senatului României în cadrul Dosarului 146/D/P/2010. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Vizibil emoţionat în timpul şederii în plen - s-a dat cu mir, a plâns şi a citit rugăciuni - senatorul PNL a avut înainte de vot şi un discurs de la tribuna Senatului în care a cerut protecţia senatorilor.

Într-o scrisoare adresată ieri senatorilor liberali, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că respingerea cererii de încuviinţare a începerii urmăririi penale pentru senatorul Varujan Vosganian nu poate rămâne fără urmări politice şi că îi este greu să accepte "drumul greşit" ales de o parte dintre senatorii PNL. Gorghiu precizează că i-a cerut lui Vosganian demisia din PNL, iar dacă acest lucru nu se va produce, atunci va propune excluderea acestuia din partid. Ieri după-amiază, senatorul Varujan Vosganian a anunţat că demisionează din PNL.