Mai multe documentații tehnice au fost semnate în fals de o persoană ce se prezintă ca arhitect, iar autorizațiile de construire riscă să fie anulate, reclamă reprezentanții Ordinului Arhitecților din România - filiala Transilvania (OART).

Specialiștii OART susțin că persoana în cauză a elaborat aceste documentații și le-a ștampilat prin aplicarea unei parafe de arhitect întocmită în fals, numărul de înregistrare al acestei parafe aparținând, de fapt, unui alt arhitect.

Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România - filiala Transilvania anunță că va demara procedurile legale împotriva acestei persoane, în legătură cu infracțiunile prevăzute în Codul Penal la art. 320 privind falsul în înscrisuri oficiale, art. 323 privind uzul de fals și art. 348 privind exercitarea profesiei de arhitect.

„Domnul Szeredai Lorant NU este membru al Ordinului Arhitecților din România, astfel că el nu poate întocmi și să-și asume niciun fel de documentații tehnice conform Legii nr. 184/2001, republicată. Neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant NU are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizației de construire. Legea 184/2001 stipulează că „Proiectele de arhitectură pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnătură sau de un constructor arhitect cu drept de semnătură (...)”. Documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberate autorizații de construire sunt asumate de către Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul Tabloului Național al Arhitecților (TNA) înscris pe acesta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal”, se precizează într-o informare de presă semnată de președintele OART, Daniela Maier.

Reprezentanții OART îi îndeamnă pe toți beneficiarii de lucrări, indiferent că sunt autorități locale sau beneficiari civili, să verifice, înainte de începere unei colaborări, calitatea de arhitect a prestatorului, prin verificarea lui în TNA - online, sau la oricare dintre sediile filialelor Ordinului.

Toți beneficiarii lucrărilor întocmite de persoana în cauză sunt îndemnați să se adreseze OART la telefon 0728.330.140 sau e-mail: secretar@oartransilvania.ro.