Trei bihoreni au fost trimişi în judecată după ce au clonat peste o sută de carduri şi au scos din conturile victimelor aproximativ 50.000 de euro. Dispozitivele de copiere a datelor au fost montate la bancomate din Beiuş, Oradea şi Sibiu. Cei trei vor răspunde în faţa judecătorilor, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi vor primi o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 12 ani. 

 

Din cercetările poliţiştilor a reieşit că, în perioada decembrie 2009 - aprilie 2010, sub coordonarea liderului grupului, Valentin Genis Sbârciog, de 32 ani, din comuna Tărian, orădeanul Vasile Arhip, 32 de ani, şi Ştefan Rusalim Lele, 34 de ani, din comuna Bratca, au confecţionat dispozitive destinate interceptării datelor de identificare ale cărţilor de credit şi codurilor PIN aferente, pe care ulterior le-au instalat pe mai multe bancomate aparţinând Băncii Comerciale Române din Oradea, Beiuş şi Sibiu. Dispozitivul constă într-o bandă numită "ochi", care se lipeşte pe bancomate, deasupra tastaturii, peste care se montează o minicameră de luat vederi, denumită "pisicuţă", care înregistrează codurile PIN ale cardurilor introduse de clienţi. La scurt timp de la instalarea dispozitivelor de skimming, aceştia au revenit la bancomate, au demontat aparatura şi au descărcat datele informatice capturate, intrând astfel în posesia unei cantităţi impresionante de conturi bancare. Ulterior, cu ajutorul unor programe hardware şi software, aceştia au inscripţionat benzile magnetice ale unor suporturi de plastic (carduri expirate, cartele de acces în  instituţii, cartele de alimentare cu carburant etc.) cu datele obţinute şi s-au deplasat prin diverse localităţi din ţară, retrăgând bani de la ATM-uri, din conturile fraudate.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate în acest caz, din trei imobile au fost ridicate dispozitive electronice destinate accesului ilegal în sisteme informatice, diverse înscrisuri, aparatură IT, respectiv laptopuri, unităţi centrale de calculator, suporturi optice de stocare a datelor. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului infracţional organizat au compromis peste 100 de conturi aparţinând clienţilor unor instituţii bancare, toţi cetăţeni români, valoarea prejudiciului cauzat acestora fiind estimată la peste 50.000 de euro. Cei trei bihoreni au fost trimişi în judecată, doi dintre ei în stare de arest preventiv. Pentru recuperarea prejudiciului, au fost instituite sechestre asiguratorii asupra unui apartament de pe raza municipiului Oradea şi asupra unui autoturism de lux. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă pedepse privative de libertate de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.