Un cazinou care funcţiona ilegal în municipiul Oradea a fost desfiinţat în urma intervenţiei poliţiştilor bihoreni. Acesta funcţiona de două luni, în fiecare seară organizându-se turnee de poker texan la care participau în medie 20-25 de persoane. Doi orădeni sunt cercetaţi pentru organizarea de jocuri de noroc fără licenţă sau autorizaţie.

 

Şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Adrian Bucur, a anunţat că peste 30 de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciului Criminalistic, Poliţiei Municipiului Oradea, Serviciului de Intervenţie Rapidă, precum şi comisari ai Gărzii Financiare Bihor, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii Bihor, au efectuat, miercuri, 4 august, în jurul orei 23.00, o percheziţie într-un imobil din Oradea, în care existau suspiciuni că se desfăşurau activităţi specifice de tip "casino" din domeniul jocurilor de noroc, fără licenţă sau autorizaţie. În momentul descinderii poliţiştilor, în local, care fusese închiriat de orădenii C.V., de 34 de ani, şi P.G.N., de 39 de ani, au fost surprinse 22 de persoane, din care 15 se aflau la cele cinci mese de joc descoperite în interior şi practicau jocuri de noroc (turneu de poker). Totodată, au fost identificate trei persoane, toate din municipiul Oradea, care aveau calitatea de crupieri, asigurând asistenţa necesară desfăşurării jocului de poker. Cei trei nu aveau contracte individuale de muncă, iar pentru serviciile prestate urmau să primească sume de bani sau alte servicii. "Din cercetări rezultă că salonul funcţiona sub paravanul unei organizaţii non-profit înfiinţate cu scopul de a promova acest sport şi crearea cadrului organizatoric pentru jucătorii amatori de poker, iar jucătorii aveau calitatea de membri ai organizaţiei. Însă, pentru organizarea unor turnee, aveau obligaţia să înfiinţeze o societate comercială şi să obţină licenţă pentru funcţionare", a declarat şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, inspectorul principal Florian Sîrcă.

Din primele verificări efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-a stabilit că, pentru a participa la turneele de poker organizate ilegal, "clienţii" achitau o taxă de înscriere de 30, 70 sau 100 de lei, în funcţie de importanţa turneului ce urma a se derula. Jocurile de poker erau organizate în fiecare seară, în intervalul orar 18.00 - 1.00. De regulă, la turneele ilegale participau 20 - 25 de persoane, care intrau în joc cu şanse egale, ce constau într-un număr de puncte însumat în jetoane. Sistemul era eliminatoriu, la finalul turneului rămânând trei sau patru persoane câştigătoare, care erau premiate în produse sau bani în proporţie de 85% din încasările rezultate în urma înscrierii, iar restul de 15% constituiau cheltuieli privind organizarea turneelor.

De asemenea, în local a fost identificat un calculator la care era conectat un video spliter, la care erau conectate două televizoare LCD, pe care era afişat programul de joc tip poker care era în derulare şi prin care erau informaţi jucătorii aflaţi la mesele de joc despre stadiul jocului. În imobil au fost descoperite şi ridicate 3.945 de jetoane pentru jocul de poker, 20 de pachete de cărţi şi bilete de joc cu tarife de 30, 70 şi 100 lei, iar asupra crupierilor a fost găsită suma de 6.020 lei provenită din desfăşurarea jocului de poker. Valoarea totală a bunurilor care au servit la desfăşurarea jocului de poker, respectiv cinci mese de joc, jetoane, computer, spliter video, două televizoare LCD, care au fost ridicate de poliţişti în vederea confiscării, este de aproximativ 21.250 lei.

"În urma primelor verificări, s-a stabilit că fondul de premiere pentru un joc de poker era de aproximativ 2.500 lei, iar pentru cele două luni de zile în care a funcţionat cazinoul ilegal, se estimează că s-a pus în joc suma totală de 500.000 lei", a precizat comisarul şef Ioan Brândaş, adjunctul IPJ Bihor. Acesta a mai menţionat faptul că în incinta percheziţionată funcţiona ilegal şi un bar, fără casă de marcat, cu băuturi alcoolice şi răcoritoare, pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă. În consecinţă, comisarii Gărzii Financiare Bihor au aplicat două sancţiuni contravenţionale în cuantum de 14.000 lei, dispunând, totodată, confiscarea băuturilor (în valoare 463, 08 lei) şi a sumei de 169 de lei, rezultată din încasările din seara respectivă.

Din cercetări s-a stabilit că, în cele două luni, încasările de la bar au fost în medie de 400 de lei/seară, rezultând încasări totale de aproximativ 24.000 lei.

 

Întrucât operaţiunile comerciale nu au fost evidenţiate în contabilitate, în cauză se efectuează cercetări şi sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

Cei doi orădeni, C.V. şi P.G.N., sunt cercetaţi în stare de libertate, ei riscând o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 3 ani.