A profita de naivitatea unui om pentru a face bani este un lucru condamnabil, dar a profita de disperarea unor oameni bolnavi de cancer pentru a le vinde "medicamente minune" doar pentru a face profit nu este doar ilegal, ci şi cinic. Este cazul lui Domiţian Ioan Paşca, actualmente student la Universitatea din Oradea, anchetat de poliţişti pentru evaziune fiscală şi escrocherie, care şi-a mutat "afacerile" la Oradea.

În ziarele locale din Sălaj şi Bihor au început să apară articole care ni-l prezintă pe tânărul Domiţian Ioan Paşca ca pe un fel de "geniu", o tânără speranţă a cercetării româneşti, câştigător al medaliei de argint la o expoziţie internaţională de inventică. Articolul este, evident, plătit, iar veridicitatea informaţiei este discutabilă. Chiar dacă ar fi adevărată, mulţi dintre cei care îl cunosc cu adevărat pe Domiţian Ioan Paşca spun că ar fi vorba de o tentativă de a-şi spăla imaginea cu scopul de a continua să escrocheze bolnavii de cancer.

Sunaţi la poliţie

Mutat la Oradea, pentru că la Şimleu Silvaniei poliţiştii şi procurorii stăteau cu ochii pe el, Domiţian Ioan Paşca a reuşit în 2012 să intre la Chimie, la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea. Profesorii spun însă că în cei trei ani de şcoală nu s-a remarcat cu nimic şi că dacă acel premiu ar fi adevărat ar fi trebuit să nu îl mai poată scoate cu zilele din laboratoarele în care se fac experimente. Nu este însă aşa, tânărul sălăjean fiind de fapt un student de pluton, căruia profesorii abia dacă i-au reţinut numele. Asta nu îl împiedică însă ca, pe internet, să se dea "terapeut" şi să vândă două „medicamente minune", Escoazul şi Kanglaite. "Mie nu îmi spune nimic numele acestor "medicamente". Vă sfătuiesc să sunaţi la poliţie! Sunt mulţi indivizi de acest fel care profită de disperarea oamenilor. Eu îi împart în trei categorii: escrocii, cei care urmăresc doar profitul, fără să le pese că sunt oameni care mor din cauza lor, schizofrenicii, cei care se cred mari oameni de ştiinţă, vindecători etc. şi cei care supralicitează tratamentele naturiste, considerându-le un fel de panaceu universal", a spus, pentru Crişana, Simona Mihuţiu, directorul Centrului Oncologic din Oradea.       

CV contrafăcut

Domiţian Ioan Paşca se încadrează perfect la toate cele trei categorii: este escroc, deoarece, conform acuzaţiilor aduse de poliţişti, profită de pe urma bolnavilor de cancer, este schizofrenic, pentru că se consideră terapeut şi este printre cei care exagerează mult beneficiile pe care le pot aduce tratamentele alternative. Din postura de "terapeut", individul apare peste tot pe internet, dă sfaturi, prescrie reţete, foloseşte un vocabular care musteşte de termeni medicali. Terapia pe care el o cunoaşte este însă la fel de reală ca CV-ul pe care l-a postat, pe pagina lui personală. Acesta abundă de termeni complicaţi, de instituţii care par a fi de renume sau de funcţii care ar trebui să fie importante. Este colaborator la Forever Living Products LTD (în fapt, o firmă MLM care vinde băuturi bazate pe Aloe Vera), a fost administrator al Domy General Group, o firmă care ar trebui să vândă produse chimice, dar care se află în insolvenţă, şi director la firma Tatesan care, cică, fabrică produse farmaceutice de bază, firmă cu un singur salariat, cu o cifră de afaceri de 33.426 de lei, radiată în 2014. Mai aflăm că este student la Chimie la Oradea, lucru adevărat, dar că este student şi la Facultatea de Medicină, la Oncologie, deşi acest departament nu există. Deşi şi-a păstrat titulatura de „terapeut", asociaţia Anatecor, cea care îi atestă pe terapeuţi, cu precizarea că pe site-ul acesteia scrie negru pe alb că "Anatecor nu este o organizaţie medicală", nu certifică acest lucru decât până în 2012. În 2014 şi 2015 Domiţian nu se mai găseşte pe lista terapeuţilor atestaţi. Asta nu îl împiedică însă să ofere sfaturi pe terapeuti.ro sau pe facebook, unde este chiar membru în mai multe grupuri de medicină naturistă în care se vorbeşte despre conspiraţii ale medicinei împotriva pacienţilor, despre preoţi care au vindecat bolnavi de cancer cu puterea lui Dumnezeu şi alte astfel de "minuni".   

Scorpioni şi tarantule pe şifonier   

De fapt, "eminentul" student orădean are un trecut întunecat în care prefăcătoria şi escrocheria s-au împletit cu evaziunea fiscală. A scăpat ca prin urechile acului de puşcărie, fără ca nici astăzi poliţiştii din Sălaj să aibă idee cum de s-a putut aşa ceva. Mai ales că dosarul "terapeutului" era unul solid care cuprindea cauze multiple şi dovezi concludente. În 2012, Domiţian a ajuns în atenţia poliţiştilor din Sălaj, după ce au apărut zeci de plângeri la Protecţia Consumatorilor de la bolnavii de cancer, majoritatea aflaţi în fază terminală, care susţineau că au dat bani pe medicamentele "miraculoase" care nu au avut niciun efect. Acestea fuseseră cumpărate de pe internet de la un "centru medical de tratare a cancerului cu ajutorul veninului de scorpion". Conform poliţiştilor sălăjeni, Domiţian livrase prin curierat, contra unor sume cuprinse între 500 şi 13.000 de lei, diverse medicamente sub denumirile "Escozul", respectiv "Escozaul" încasând, prin virament, peste 47 de mii de lei. Pe langă banii obţinuţi pe medicamente, Domiţian a prejudiciat statul cu alte 10 miliarde de lei vechi prin neînregistrarea în contabilitate a facturilor. Spectaculoase au fost rezultatele unei descinderi făcute de poliţişti în casa lui Domiţian din Şimleu Silvaniei. Aceştia au găsit un adevărat laborator clandestin plin cu morfină, medicamente, tarantule, scorpioni şi şobolani. În prezent unul dintre domeniile pe care le folosise pentru escrocat este reactivat sub forma unui magazin-online de produse naturiste, de unde se poate cumpăra "Escoazul" pe bază de venin de scorpion albastru, iar pe forumuri recomandă şi vinde Kanglaite, un alt "medicament minune" anticancer cu substanţe active extrase din planta chinezească "lacrima lui Iov". Totuşi, după experienţa nefericită din Şimleul Silvaniei, tânărul a învăţat să nu mai fie atât de categoric în afirmaţii, aşa că nu se mai laudă că ceea ce vinde sau a decoperit tratează cancerul, ci că "ar putea fi utilizat cu succes în paralel cu tratamentul clasic". Important este să iasă banul!