Pompierii militari orădeni au acționat duminică, 28 iulie, pe strada Crângului din municipiu, pentru salvarea unei bunici de 87 de ani, aflată într-o situație de urgență în propria locuință.

Apelul prin Sistemul Unic 112, a fost făcut de nepoata octogenarei, aceasta solicitând intervenția echipajelor specializate pentru salvarea bunicii pe care încercase să o contacteze, însă fără rezultat.

Pentru gestionarea evenimentului semnalat, la adresa indicată au fost mobilizate cu operativitate, două echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu o autospecială de intervenție și cu ambulanța SMURD a subunității.

Utilizând echipamentele și accesoriile din dotare, pompierii au pătruns în casă, unde au găsit-o pe proprietară căzută într-una dintre încăperi, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală.

Pompierii militari paramedici i-au acordat octogenarei primul ajutor calificat, transportând-o ulterior la spital.

Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!

Pompierii bihoreni continuă Campania „Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, insistând asupra măsurilor specifice de protecție a persoanelor în etate și a modalităților de diminuare a vulnerabilității acestora în fața riscurilor la care sunt expuse.

Campania se adresează în mod special, rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice, cărora ISU Bihor le recomandă mai multe măsuri menite a-i proteja pe cei dragi: sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate; preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat; plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă; montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne; achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat; instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm; amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea; pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu; conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice; asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior.