Ministerul Sănătăţii a fost alertat, miercuri, de Comisia Europeană despre existenţa unor loturi de brânză tip "Gorgonzola Dop Solo Italia", contaminate cu Listeria monocytogenes. Bihorenii care au consumat acest produs şi prezintă simptome, precum febră sau cefalee, sunt sfătuiţi să se prezinte la medic.

Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară a informat Ministerul Sănătăţii că a retras de urgenţă de la vânzare loturile contaminate (90572 A - termen de valabilitate 24.04.2009 şi 90572 C - termen de valabilitate 02.05.2009). În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a dispus tuturor direcţiilor de sănătate publică să ia măsuri, astfel încât populaţia să fie informată despre posibilitatea îmbolnăvirii cu Listeria monocytogenes şi despre comportamentul potrivit în această situaţie. Medicii recomandă celor care au consumat, în ultima lună, acest tip de brânză şi care prezintă simptome precum febră sau febră asociată cu cefalee să se adreseze specialiştilor în boli infecţioase. Trebuie acordată o atenţie deosebită gravidelor, persoanelor vârstnice şi celor care au boli ce scad imunitatea. Consumul de alimente contaminate cu Listeria monocytogenes poate provoca boala numită listerioză. Perioada de incubaţie a bolii variază între 3 şi 70 de zile, cel mai adesea înregistrându-se debutul bolii după 21 de zile de la consum.