Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au început marţi urmărirea penală împotriva campionului naţional de judo Daniel Brata şi a colegului său din lotul masculin al României, Valentin Radu, pentru tentativă de omor calificat, primul fiind reţinut iniţial pentru 24 de ore. Valentin Radu se află în prezent în China, unde participă la o competiţie internaţională.  

În cursul zilei de ieri, Daniel Brata, a fost dus din nou la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru noi audieri, iar mai apoi a fost prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. În urma deliberărilor, decizia magistraţilor Tribunalului Bihor a fost de reţinere în arest preventiv pentru 20 de zile, urmând ca în cursul zilei de azi avocatul lui Daniel Brata să depună recurs la decizia magistraţilor. "Procurorii au fost sesizaţi despre incident în cursul zilei de luni. În prezent au loc audieri în acest caz. Inculpatului i s-a deschis dosar de cercetare penală, fiind încadrat la tentativă de omor. Este acuzat că alături de un coleg de-al său din lotul naţional de judo i-au aplicat unui bărbat lovituri repetate în zona capului în urma cărora acesta şi-a pierdut cunoştinţa. Incidentul s-a petrecut în noaptea de 12/13 iulie, la un club din Oradea. Cel de-al doilea agresor este plecat deocamdată din ţară. După întoarcerea şi audierea lui, se vor lua măsuri şi în cazul acestuia", a declarat procurorul Vasile Popa, şeful Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. În urma loviturilor primite, tânărul a fost internat la Spitalul Judeţean din Oradea, cu multiple fracturi craniene, suferind două intervenţii neuro-chirurgicale, una la Oradea şi  alta la Timişoara, însă în pofida eforturilor medicilor a rămas cu o paralizie pe partea dreaptă a corpului şi dificultate de vorbire. Potrivit certificatului medico-legal, Adrian Popa are nevoie de cel puţin 80 de zile de îngrijiri medicale, însă leziunile i-au provocat "o infirmitate fizică permanentă". Avocatul celor doi sportivi din lotul masculin de judo Daniel Brata şi Valentin Radu afirmă că acuzaţia de tentativă de omor formulată de procurori "nu se susţine" şi că ar fi vorba, în opinia sa, de vătămare corporală, "gravă, într-adevăr". Avocatul Dorin Caba, care este apărătorul sportivilor Daniel Brata şi Valentin Radu, a declarat, marţi seara, că acuzaţia formulată de procurori împotriva clienţilor săi este "cel puţin nepotrivită".

"Părerea mea este că încadrarea nu s-a făcut corect. Acuzaţia de tentativă de omor nu se susţine. În opinia mea, este vorba de vătămare corporală, gravă într-adevăr, dar nicidecum de tentativă de omor. Nu a vrut nimeni să-l omoare", a declarat Caba.