Peste o mie de obiecte pirotehnice, interzise la deținere și comercializare de către persoane neautorizate, au fost confiscate de polițiștii bihoreni de la trei persoane.

Potrivit IPJ Bihor, azi, într-o piață agroalimentară din municipiul Beiuș, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Beiuș au depistat o femeie de 35 de ani, localnică, în timp ce deținea și oferea spre comercializare 389 de articole pirotehnice, de diferite tipuri, din categoria P1, interzise la comercializare de către persoane neautorizate. De asemenea, la data de 28 decembrie, în jurul orei 11.40, pe strada Aleea Moților, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Beiuș au depistat un tânăr de 23 de ani, din Beiuș, în timp ce oferea spre comercializare 375 de articole pirotehnice, de diferite tipuri, din categoriile F1 și F2, interzise la comercializare de către persoane neautorizate. Tot la data de 28 decembrie a.c., în jurul orei 09.10, pe strada Crinului din municipiul Marghita, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Marghita au depistat un bărbat de 33 de ani, din Marghita, care deținea 377 de articole pirotehnice, de diferite tipuri, din categoriile F1, P1, F2, F3, interzise la comercializare de către persoane neautorizate. Obiectele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării. În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept. Poliţiştii reamintesc faptul că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice F2, F3 și F4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg. Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții: între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 m de păduri. Constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit varsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.