În cursul acestei săptămâni, poliţiştii BCCO Oradea - Serviciul Antidrog, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea au definitivat cercetările în cauză privind cea mai amplă reţea de traficanţi de substanţe psihoactive de pe raza judeţului, fiind sesizată prin rechizitoriu instanţa de judecată sub aspectul comiterii infracţiunii de constituirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Liderul grupării era orădeanul Ciprian Iova, de 30 de ani, sprijinit în activitatea infracţională de fratele său Ovidiu Iova, de 28 de ani. Începând cu anul 2009, profitând de vidul legislativ în domeniul combaterii distribuţiei de substanţe cu efecte psihoactive, cei doi au reuşit să pună bazele unei ample reţele de procurare şi distribuţie a acestor substanţe în Bihor, atât printr-un magazin de profil, cât şi folosind o locaţie din Oradea, special închiriată şi utilizată ca punct de desfacere a substanţelor cu efect psihoactiv. După 13 noiembrie 2011, data intrării în vigoare a Legii care interzice comercializarea substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, cei doi au continuat activitatea de procurare şi distribuire a substanţelor incriminate prin lege. Suspecţii procurau produsele de la doi furnizori din ţară, care în prezent se află arestaţi preventiv în judeţele de domiciliu, respectiv Buzău şi Prahova, cât şi de la E.A.C., de 26 de ani, din Bucureşti, care a fost cercetat în stare de arest preventiv de poliţiştii antidrog orădeni. Bucureşteanul a fost prins în flagrant de poliţiştii orădeni la 25 octombrie 2012, în timp ce încerca să îi predea capului grupării, I.C.N., 2.900 de pliculeţe cu substanţe cu efecte psihoactive. Distribuţia era asigurată atât de cei doi suspecţi, cât şi prin intermediul a trei colaboratori, respectiv M.C.L., de 22 de ani, H.I., de 26 de ani, ambii din Oradea şi L.I.D., de 27 de ani, din Aleşd. Cei trei comercializau produsele interzise cu schimbul, asigurând consumatorilor o distribuţie non-stop şi livrări inclusiv la domiciliul clientului. 

Descinderi la locuinţele suspecţilor

„La 25 octombrie 2012, poliţiştii de la Serviciul Antidrog, sub coordonarea procurorilor orădeni au descins atât la locuinţele suspecţilor, cât şi la locaţiile din Oradea unde existau suspiciuni că aceştia şi-ar desfăşura activitatea infracţională. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, poliţiştii antidrog au descoperit şi confiscat 2.800 de pliculeţe cu substanţe psihoactive, cu diverse denumiri, ambalaje de diverse tipuri, presă pentru ambalat şi aproximativ 250 de grame de substanţă cu efect psihoactiv, neporţionată", a spus sobcomisar Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor. În cauză au fost cercetate 120 de persoane, clienţi fideli ai acestora, care au cheltuit importante sume de bani pentru procurarea substanţelor interzise. Doar în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2012, se apreciază că suspecţii ar fi obţinut un profit net de 1.242.122 lei din comercializarea produselor respective. „Pentru recuperarea prejudiciului, au fost ridicate de la suspecţi trei autoturisme de lux, ceasuri, telefoane mobile şi importante sume de bani, bunuri asupra cărora a fost instituit sechestru asigurator. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei şase riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 2 şi 8 ani", a adăugat Dinu.