Copii și adulți aflați într-o tabără, transportați la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară - Planul Roșu, activat la Vârtop
Zeci de persoane, majoritatea copii aflați în tabără la Vârtop au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, autoritățile activând Planul Roșu de intervenție în noaptea de marți spre miercuri.
În noaptea de marți spre miercuri, 9 iulie a.c., în urma unui apel primit prin numărul unic de urgență 112, a fost semnalată o posibilă toxiinfecție alimentară în stațiunea turistică Vârtop, în rândul unui grup de 57 de persoane aflate în tabără, din care 8 adulți și 49 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani.
„Având în vedere numărul mare de persoane implicate, a fost activat Planul roșu de intervenție, care presupune suplimentarea resurselor la fața locului în vederea optimizării misiunii de răspuns. La locul intervenției au fost direcționate de urgență două echipaje medicale de prim-ajutor cu ambulanțe SMURD, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea, patru echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță, precum și două microbuze de transport persoane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor”, a transmis plutonierul Alina Butaci, de la biroul de presă al ISU Bihor.
La sosirea echipajelor, s-a constatat faptul că 28 de persoane prezentau simptome de toxiinfecție alimentară - greață, vărsături și crampe abdominale, fiind conștiente și cooperante. După evaluarea medicală și acordarea primului ajutor medical, au fost transportate la spital 18 persoane - 16 copii și 2 adulți. Miercuri dimineața, la spital s-au mai prezentat încă trei copii, tot cu simptomatologie de toxiinfecție alimentară. Planul roșu a fost activat la ora 23.45 și dezactivat la ora 01.30. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au anunțat că inspectorii au intervenit de urgență în acest caz. ANSVSA anunță că a fost declanșată o anchetă epidemiologică comună, desfășurată de DSP Bihor și DSVSA Bihor, pentru identificarea cauzei toxiinfecției. Inspectorii sanitari veterinari au efectuat controale amănunțite privind „igiena, trasabilitatea produselor alimentare, condițiile de depozitare și documentația unității”. De asemenea, au fost prelevate probe și verificate condițiile de respectare a normelor sanitar-veterinare, în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA. Grupurile de turiști sunt din Timișoara și București.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.