În dimineaţa primei zile a anului 2012, în urma unui apel primit pe 112,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana" a mobilizat două echipaje ale Gărzii de Pompieri Tinca, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu produs la podul unei locuinţe situate în localitatea Girişu Negru.

„Datorită observării în timp util a evenimentului şi a intervenţiei operative a pompierilor militari, pagubele au fost limitate la deteriorarea a cca 4 mp tavan din lemn. Cauza probabilă a incendiului a constituit-o un coş de fum neizolat corespunzător faţă de materialele combustibile", a declarat locotenent Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana. În aceeaşi zi, echipajele de pompieri din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au intervenit în municipiu, pe strada Gheorghe Vâlsan la un eveniment similar, în urma căruia nu s-au înregistrat daune materiale, arzând doar funinginea din interiorul coşului de fum. „Ambele evenimente, produse pe fondul nerespectării normelor de apărare împotriva incendiilor, au constituit potenţiale situaţii generatoare de victime umane şi mari pagube materiale. În ultimele trei luni ale anului 2012, forţele şi mijloacele de intervenţie au acţionat pentru stingerea a 26 de incendii şi 20 de arderi necontrolate provocate de coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine, neamplasate sau neizolate corespunzător faţă de materiale combustibile", a adăugat locotenent Roşca. Pentru preîntâmpinarea unor împrejurări ale căror consecinţe pot afecta în mod tragic populaţia, pompierii atrag atenţia cetăţenilor privind condiţiile esenţiale ce trebuie avute în vedere la construirea, amplasarea, protejarea, întreţinerea şi exploatarea coşurilor pentru evacuarea fumului. Coşurile de fum trebuie să fie stabile şi rezistente la temperaturi ridicate ce pot depăşi 1000 grade Celsius rezultate în urma arderii funinginii din interior şi să împiedice propagarea incendiului între nivelurile unei clădiri. Coşurile de fum trebuie verificate, curăţate şi reparate de către personal specializat, cel puţin de două ori pe an.