Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii DIICOT au efectuat, ieri dimineaţă, 238 de percheziții în București și pe raza a 28 de județe, în cadrul a 15 dosare penale de criminalitate organizată. În Bihor au avut loc mai multe descinderi, vizaţi fiind membri ai unei grupări de trafic de droguri.   

Potrivit unui comunicat transmis de IGPR, ieri, polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul mai multor unități de poliţie și suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Structura Centrală, au efectuat 15 acțiuni operative, în cadrul mai multor dosare penale. Au fost  puse în executare 238 de mandate de percheziție în București și 28 de județe (Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Galați, Brăila, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraș, Hunedoara, Timiș, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud), urmând a fi audiate peste 290 de persoane. „Dosarele în cadrul cărora sunt efectuate perchezițiile vizează comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.

În alte dosare se efectuează cercetări pentru efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice”, se arată în comunicatul transmis de Poliţia Română. De asemenea, potrivit anchetatorilor, s-au efectuat cercetări pentru evaziune fiscală, falsificare de instrumente electronice de plată, punere în circulație de instrumente electronice de plată contrafăcute, deținere de instrumente electronice de plată contrafăcute, fals material în înscrisuri oficiale şi fals informatic. Totodată, au fostt efectuate percheziții în dosare penale în care sunt cercetate fapte de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism și mărturie mincinoasă. Potrivit unui alt comunicat, transmis de DIICOT, ieri dimineaţă, în cadrul operaţiunii „Ziua Z”, sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT, procurorii din cadrul direcției au declanșat o amplă acțiune de combatere a fenomenului infracțional organizat, care se derulează concomitent pe teritoriul a 28 de județe şi a municipiului Bucureşti, fiind efectuate 238 de percheziții domiciliare, ce vizează nu mai puțin de 227 de suspecți. Acțiunile concertate ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism declanşate la nivel național sunt rezultatul activităților investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracționale  implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competența direcției, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă, precum şi infracţiuni cu violenţă, santaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tentativă de omor”, precizează DIICOT.  La operațiune au participat peste 600 de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor de poliție județene și luptători ai structurilor de intervenții și acțiuni speciale ale Poliției Române. De asemenea, la activități au participat jandarmi din cadrul IGJR, polițiști din cadrul IGPF și specialiști ai DGA.