Peste o sută de sancțiuni au fost aplicate de polițiștii bihoreni în cadrul unei ample acțiuni, în cadrul căreia au fost întocmite două dosare penale pentru contrabandă. Au fost confiscate peste 4.100 de țigarete netimbrate, bani proveniți din vânzarea acestora, iar 44 de metri cubi de lemne, expediate fără documente legale, au fost confiscați valoric.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Salonta, alături de polițiștii Serviciului de Ordine Publică, de cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, de polițiștii Serviciului Rutier și de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Bihor au acționat, miercuri, pe raza circumscripției judiciare Salonta, împreună cu jandarmi, polițiști de frontieră, reprezentanți ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor și cu specialiști de la Garda Forestieră Oradea, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, a delictelor silvice, a actelor ilicite de comerț, pentru prevenirea și combaterea răspândirii noului coronavirus și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul comunităților locale. În cadrul amplei acțiuni, în care au fost implicați 52 de polițiști bihoreni și reprezentanți ai unor instituții de aplicare a legii, au fost legitimate 225 de persoane, au fost verificate 128 de autovehicule sau vehicule cu tracțiune animală și 18 societăți comerciale și agenți de pază. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 119 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 30.925 de lei, au fost reținute 2 certificate de înmatriculare, un permis de conducere și au fost constatate 2 infracțiuni, ambele la Codul Vamal. De asemenea, au fost confiscați valoric 44,5 metri cubi de lemne de foc, în valoare de 7.600 de lei, au fost confiscate 4.140 de țigarete netimbrate legal, în valoare de 2.484 de lei și au fost confiscați 173 de lei. Din totalul sancțiunilor aplicate, 55 au fost pentru nerespectarea prevederilor Codului Rutier, alte 55 au fost la Legea nr.55/2020  privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, alte 3 sancțiuni au fost aplicate potrivit prevederilor H.G.nr.301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, tot 3 sancțiuni au fost aplicate la O.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate, 2 sancțiuni au fost conform prevederilor Legii nr.171/2010  privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, iar una potrivit prevederilor Legii nr. 61/1991pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

În urma controlului efectuat la o societate comercială din localitatea Avram Iancu, polițiștii au descoperit, în incinta unității comerciale, 3.540 de țigarete (177 de pachete) de diferite mărci, netimbrate și timbrate nelegal, ascunse în interiorul a două aparate de tip „slotmachine” nefuncționale. De asemenea, au fost descoperiți 173 de lei, în legătură cu care există suspiciunea că ar proveni din comercializarea de țigarete provenite din contrabandă. Întreaga cantitate de țigarete și suma de bani au fost ridicate în vederea confiscării speciale. În cauză a fost constituit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă. De asemenea, în incinta unui magazin al unui alt agent economic din localitatea Inand, au fost descoperite 600 de țigarete de diferite mărci, netimbrate sau timbrate nelegal. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, iar tigaretele confiscate în vederea confiscarii speciale. De asemenea, în urma controlului efectuat la o societate comercială cu sediul în localitatea Beiuşele, polițiștii au constatat că societatea comercială respectivă a expediat 44 de metri cubi de lemne de foc, de diferite specii, fără a emite avize de însoţire a materialului lemnos. Societatea comercială respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 3.000 de lei, iar cei 44 de metri cubi de lemne de foc, în valoare de 7.500 de lei, au fost confiscați valoric.