Un cetățean chinez care rămăsese cu mașina înzăpezită undeva la limita dintre județul Cluj și Bihor a fost ajutat de jandarmii bihoreni să ajungă la o pensiune. Ulterior s-a descoperit că mașina era furată, așa că polițiștii clujeni l-au reținut pe chinez. 

Pe 30 noiembrie, în jurul orei 09.15, jandarmii au fost sesizați prin numărul unic de urgență 112 că un cetățean de naționalitate chineză are nevoie de ajutor. „Conform celor declarate, acesta dorea sa ajungă de la Deva la Huedin pe un drum de munte neamenajat, dar masina i s-a defectat și nu poate preciza exact locul unde se află. Cu toate ca traseul a fost îngreunat si de zăpada depusă, în jurul orei 11.30 jandarmii montani bihoreni au reușit sa ajungă la autovehiculul defect pe baza coordonatelor GPS. Având în vedere ca pasagerul a declarat ca este bine și nu are nevoie de îngrijiri medicale, jandarmii l-au condus la o pensiune din zona Ic Ponor, unde a fost preluat de jandarmii clujeni veniți și ei in sprijin.

Popasul nu va fi de lungă durată deoarece este așteptată și o mașină de tractat astfel încât domnul L. Tong să ajungă în siguranță la destinație. Jandarmeria Bihor, siguranță pentru fiecare”, au scris Jandarmii din Bihor pe pagina de Facebook.

Joi, 2 decembrie, polițiștii de investigații criminale au identificat în Huedin autovehiculul de peste 70 de mii de euro al chinezului, înmatriculat în Germania, care figura ca furat. Chinezul a fost reținut.

 

„Nu a fost necesară verificarea autoturismului!”

Puși într-o situație penibilă, jandarmii au trimis luni câteva precizări.

„Conform procedurilor, în astfel de cazuri la găsirea persoanei în primul rând se verifică starea de sănătate și se stabilește identitatea, ceea ce s-a și făcut. Având în vedere că nu existau indicii temeinice că a săvârșit sau se pregătea să săvârșească fapte antisociale, nu a fost necesară urmarea procedurii privind verificarea autoturismului. Jandarmii au vizualizat autovehiculul concluzionând că este destinat și amenajat pentru transport persoane, deci nu a ridicat suspiciuni cu privire la posibilitatea săvârșirii de fapte antisociale specifice zonei montane.

Menționăm că informațiile puse la dispoziția publicului prin pagina de facebook a Jandarmeriei Bihor au avut un rol preventiv pentru cei care doresc să parcurgă acest traseu, să conștientizeze riscurile la care se expun alegând un drum greu accesibil și nu foarte circulat.

Informăm încă o dată cetățenii că atunci când setează traseul pe aplicațiile GPS să nu aleagă pe timp de iarnă cea mai scurtă rută de la Deva la Huedin și nici de la Bulz la Beiuș, ci să urmeze drumurile naționale”, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.