Pompierii militari orădeni au intervenit, miercuri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Ioan Ciordaș din Oradea, eveniment soldat cu rănirea proprietarului, în vârstă de 75 de ani. 

Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor în jurul orei 21.20, moment în care, la adresa indicată de apelant, au fost mobilizate operativ echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean. „În urma executării recunoașterii la fața locului, forțele de intervenție au constatat că ardea generalizat bucătăria și acoperișul locuinței, existând riscul propagării incendiului la celelalte încăperi și la casa vecinului. Echipajul medical a acordat îngrijirile care se impuneau proprietarului locuinței, care suferise arsuri la nivelul mâinilor și al feței, transportându-l ulterior la spital. Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul în circa 25 de minute, reușind să salveze din calea flăcărilor celelalte două încăperi ale casei și locuința învecinată, al cărei acoperiș era lipit de cel în flăcări”, a transmis lt. Col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. În urma incendiului, generat, cel mai probabil, de aragazul lăsat în funcțiune nesupravegheat, au ars bucătăria și acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 50 metri pătrați. Pompierii militari bihoreni atrag atenția cetățenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a nesupravegherii aparatelor de gătit, neglijenței persoanelor la folosirea acestora sau a distragerii atenției în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă. În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu  persoane rănite și mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (închideți aragazul dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată), să așezați cratița cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curățați depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor. De asemenea, nu amplasați materiale combustibile în apropierea aparatelor de gătit (perdele, draperii, prosoape, hârtii etc.). În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc: nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea; opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească. Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului. Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lăsați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere. Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.