Trimis în judecată pentru fapte de corupţie, fostul adjunct al şefului IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, a fost condamnat la 4 ani cu executare pentru finanţarea unei grupări de evaziune fiscală. Sentinţa a fost dată joi, 5 februarie, de magistraţii de la Tribunalul Cluj, dar ea poate fi atacată prin apel în 10 zile de la comunicare.

Lui Brândaş i se vor reduce din pedeapsă perioada în care a fost reținut, arestul preventiv și arestul la domiciliu, dar va avea de achitat 75.000 euro, bani despre care judecătorii consideră că au fost obţinuţ în mod fraudulos. Alături de el, închisoare cu executare (2 ani) a primit şi omul de afaceri prin care adjunctul şefului IPJ Bihor îi informa pe evazionişti, Răzvan Andronache. Ioan Brîndaş a fost arestat în 16 noiembrie 2013 şi ulterior trimis în judecată pentru luare de mită; efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; două infracţiuni de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; două infracţiuni de favorizarea infractorului şi fals în declaraţii.

Scut pentru evazionişti

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie - noiembrie 2011, Brîndaș, având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea comercială a trei societăți din Oradea, având ca activităţi achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare. Concret, a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare. Această sumă de bani, la rândul său, o primise cu titlu de împrumut de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracțiuni economice. Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie - noiembrie 2011, Brîndaș a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul cametei, Brîndaș Ioan a protejat activitatea infracțională a celor trei firme pe care le-a finanțat în parte, în condițiile în care aflase că erau implicate în circuite evazioniste. Fostul adjunct al şefului IPJ Bihor a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, informând persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora. Într-un alt context infracţional, în perioada mai - octombrie 2013, a divulgat, prin intermediul inculpatului Andronache Răzvan - Mihai, informaţii confidenţiale din cadrul unei alte anchete penale, informând persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice. În plus, comisarul şef nu a menţionat în declaraţiile de avere următoarele aspecte: împrumutul în sumă de 60.000 euro pe care l-a contractat de la un om de afaceri; cadoul de 12.000 lei pe care l-a primit de la o altă persoană; depunerea sumei totale de 45.000 euro în două conturi din Germania. Tot el a menționat, în mod fals, că a vândut, la 18.07.2007, un apartament în valoare de 56.000 euro.