Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă a fost reţinut, azi, pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi într-un dosar de act sexual cu un minor şi viol. Reținerea fostului episcop BOR este o premieră, fiind pentru prima oară când un cleric ortodox de grad atât de mare este arestat pentru asemenea infracțiuni.

Fostul episcop de Huși, Cornel Onilă a fost reţinut joi de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de viol şi act sexual cu un minor, potrivit unor surse din anchetă.Dosarul penal a fost deschis după o investigație „Să fie Lumină”. 

Cornel Onilă, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași, fiind acuzat de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-ai săi. În același dosar, alături de Onilă a mai fost reținut și fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, acuzat, la rândul său, de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori, elevi ai seminarului teologic Ioan Gură de Aur din orașul vasluian. Acesta este în prezent închis, fiind condamnat pentru că-l șantaja pe Onilă pentru a obține funcția de episcop vicar la Huși, cu filmări compromițătoare.

Cornel Onilă are în prezent rang de episcop retras. După plecarea de la conducerea Episcopiei Huşilor, printr-o decizie a Sfântului Sinod, a fost trimis să-şi ispăşească păcatele într-o casă de oaspeţi a Mănăstirii Văratec. Pe lângă salariul aferent funcţiei, beneficiază de aghiotant, şofer, fiind îngrijit şi hrănit de măicuţele de la mănăstire.

Anul trecut, urmare a dezvăluirilor făcute de reporterii proiectului independent „Să fie Lumină”, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au decis redeschiderea dosarului privind abuzurile sexuale de la Seminarul Teologic Huşi. Fostul episcop a fost acuzat că, de-a lungul anilor, ar fi abuzat sexual mai mulţi elevi, însă ancheta a fost închisă, într-o primă fază, din lipsă de probe.După ce mai mulţi elevi abuzaţi au relatat jurnaliştilor despre experienţele traumatizante trăite la seminar, dosarul a fost redeschis.

„La acest moment al achetei, cercetările se desfăşoară in rem (pe faptă - n.r.), nefiind pusă sub acuzare nicio persoană”, a precizat atunci procurorul Adina Bocai, purtător de cuvânt al PCA Iaşi.

Cornel Onilă a condus episcopia Huşilor între anii 2009-2017, perioadă marcată de zvonuri că ierahul se folosea de funcţie şi calitatea de profesor la seminarul teologic pentru a ademeni în scop sexual elevi. Năravurile sale ar fi fost înregistrate, fără să ştie, de unii dintre elevi, la îndemnânul arhimadritului de la episcopie, care, ulterior le-a folosit pentru a-l şantaja.

Trei clerici din judeţul Vaslui au fost condamnaţi la închisoare cu executare, fiind acuzaţi că l-au şantajat pe episcop cu filmuleţe în care apărea întreţinând relaţii sexuale cu elevi de seminar.

Credit foto: "Să fie Lumină"