Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a fost reţinut, miercuri seara, pentru 24 de ore, după mai mult de zece ore de audieri. Magistratul a fost scos din sediul DNA Oradea cu cătuşe la mâini şi condus în arestul IPJ Bihor, iar ieri procurorii anticorupţie au solicitat Curţii de Apel arestarea sa preventivă.

Gligor Sabău, şeful Parchetului Beiuş, Adriana Ardelean, procuror tot la Beiuş şi cumnatul lui Sabău, Dinu Mihai Lupaş, au fost chemaţi, ieri, la sediul DNA Oradea. Toţi au fost puşi sub învinuire, însă acasă, din cei trei, au mai plecat doar doi: procurorul Adriana Ardelean şi Dinu Lupaş. Ardelean este anchetată pentru abuz în serviciu, iar Lupaş, pentru şantaj. Spre deosebire de ei, prim-procurorul Gligor a rămas la DNA peste zece ore, la finalul cărora a fost reţinut pentru 24 de ore. El este acuzat de luare de mită (4 infracțiuni din care 3 în formă continuată), șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declarații. Denunţătorul în cazul prim-procurorului este primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, un alt primar al unei comunei, dar şi un om de afaceri din zonă. De altfel, faptul că cel care l-a denunţat pe Sabău este Domocoş a fost confirmat, miercuri seara, chiar de avocatul prim-procurorului, Alexandru Lele. "Denunţurile au fost făcute de primarul Domocoş, care l-a identificat pe procurorul Sabău ca principală sursă a necazurilor lui judiciare. A solicitat sprijin şi se vede că a găsit ecou la un procuror DNA braconier care a dat crezare la ceea ce denunţă un primar cu foarte multe probleme şi, drept urmare, s-a ajuns unde s-a ajuns. Suntem într-o fază relativ incipientă a cercetărilor pentru că noi practic azi (n.r. - miercuri, 16 decembrie 2015) am luat prima dată cunoştinţă cu materialul de urmărire penală din dosar. S-a preferat ca urmărirea penală să se facă fără ca noi să avem posibilitatea de a asista. Probabil că au fost influenţaţi martori. Toate sunt fapte care duc pur şi simplu în derizoriu noţiunea de corupţie şi toate pornesc de la acest domn Domocoş care, pentru a scăpa de cel care i-a creat probleme, a apelat la cel pe care l-a ajutat atunci când era procuror la Beiuş să scape de răspundere penală pentru braconaj", a declarat Lele miercuri seara, la ieşirea din sediul DNA.

Primar protejat

Ieri, DNA a transmis un comunicat de presă privindu-l pe prim-procurorul de la Beiuş şi faptele de care acesta este acuzat. Astfel, potrivit DNA, în perioada 2009 - 2012, Gligor, în calitate de prim-procuror, a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș, adică Adrian Domocoş. În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a acestuia și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu. Concret, arată procurorii, magistratul urma să facă demersuri și să își exercite atribuțiile în favoarea primarului, în sensul soluționării favorabile a dosarelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș care-l vizau și, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achizițiilor publice, cât și în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu. Câtă vreme a durat amiciţia dintre primar şi prim-procuror, fiecare şi-a văzut liniştit de ale lui. Domocoş nu avea grija problemelor cu legea în timp ce, spre exemplu, vila lui Sabău a fost racordată la reţeaua de apă geotermală pe bani publici, ba primăria chiar a asfaltat drumul care ducea la casa procurorului, tot cu bani de la buget, asta după ce magistratul a "făcut rost" de teren.

Drum pentru procuror
În vara anului 2009, Gligor i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco - Catolică Oradea, denunțător în cauză, să doneze municipiului Beiuș suprafața de 427 mp teren, aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa. "Lucrările de asfaltare ce urmau a fi executate în favoarea magistratului, beneficiar al drumului de acces, nu puteau fi realizate și decontate din bugetul local al primăriei decât dacă terenul ce urma a fi asfaltat ar fi fost în proprietatea primăriei Beiuș. Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, în data de 28 septembrie 2009, a fost încheiat un contract de donație prin care reprezentanții Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco - Catolică Oradea, au donat municipiului Beiuș suprafața respectivă de teren", precizează DNA. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de furt calificat, distrugere și profanare de morminte în care erau vizați reprezentanții Bisericii Greco - Catolice.

Şantaj la Domocoş

În primăvara anului 2015, Gligor Sabău a aflat, susţin anchetatorii, că Adrian Domocoş intenţiona să formuleze un denunț penal împotriva lui. "În acest context, magistratul a exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin amenințarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, în cazul în care ar formula o astfel de sesizare, amenințare menită să determine persoana respectivă să nu sesizeze instituțiile anticorupție, respectiv Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea. Concret, inculpatul Sabău Gligor Ioan i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul inculpatului Lupaș Mihai Dinu, cumnatul său, și prin intermediul unei alte persoane, că deține dovezi din care rezultă că denunțătorul ar fi încălcat obligațiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către organele judiciare (Curtea de Apel Oradea/Înalta Curte de Casație și Justiție) respectiv: că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicția de a comunica, că deține dovezi privind comiterea unor noi fapte penale, în legătură cu finanțarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuș", se arată în comunicatul DNA. Tot Gligor i-a pus în vedere lui Domocoş că îşi va trimite cumnatul, pe Dinu Lupaş, să depună la DNA un denunţ împotriva primarului, pentru fapte de corupţie. Pe de altă parte, la începutul lui 2015, pe vremea în care Gligor era încă în relaţii apropiate cu Domocoş, procurorul şi-ar fi convins cumnatul să nu sesizeze autorităţile despre două infracţiuni de luare de mită săvârşite de primar.
 
Sechestru din răzbunare

În ceea ce o priveşte pe Adriana Ardelean, DNA arată că aceasta, procuror tot la Beiuş, a aplicat un sechestru asigurator asupra unui autoturism folosit de Adrian Domocoş, sechestru care mai apoi, tot prin dispoziţia ei, a fost ridicat. Practic, maşina în valoare de 16.000 de euro fusese achiziţionată de Ocolul Silvic Codrii Beiuşului, însă o folosea primarul. Achiziţia autoturismului a făcut obiectul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Până când Domocoş s-a aflat în relaţii bune cu prim-procurorul, în acest caz nu s-a întâmplat mare lucru. Când cei doi s-au certat, Sabău, ajutat de subalterna sa, pentru a se răzbuna pe primar, a dispus punerea maşinii sub sechestru, iar când s-au împăcat, din nou, sechestrul a fost ridicat. "În 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, Adriana Ardelean, procuror din cadrul acestei unități de Parchet, fiind determinată și ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan care, în perioada respectivă, se afla în relații tensionate cu denunțătorul, funcționar public, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiușului, până la concurența valorii pagubei, respectiv până la concurența sumei de 16.000 euro. Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost luat în semn de răzbunare față de funcționarul public respectiv. La data de 30 ianuarie 2014, inculpata Ardelean Adriana a dispus ridicarea sechestrului asigurător și darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiușului RA cu obligația de păstrare, până la soluționarea definitivă a cauzei, în baza unei cereri a reprezentanților Ocolului Silvic, fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situația de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii și fără ca ordonanța de ridicare a sechestrului să fie motivată", potrivit comunicatului DNA. Ridicarea măsurii asiguratorii ar fi fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, Sabău s-a împăcat cu Domocoş, astfel că acțiunile procurorului împotriva primarului au fost stopate.

Denunţat de încă un edil şi un om de afaceri

Anchetatorii mai arată că, în perioada 2011 - 2015, Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune, care l-a şi denunţat, în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a edilului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu. Pretinderea și primirea foloaselor a fost făcută de magistrat atât pentru ca organele de urmărire penală să nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil și, implicit, de a nu constitui dosare penale față de acesta, cât și pentru a-l favoriza pe primar și a dispune o soluție favorabilă față de acesta într-un dosar deja existent pe rolul unității de Parchet. Mai departe, arată procurorii, Sabău i-a cerut unui om de afaceri (persoană cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unități de Parchet), să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor. În schimbul acestor foloase, procurorul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat. În ceea ce priveşte acuzaţia de fals în declaraţii, DNA susţine că, pe parcursul anului 2015, Sabău a realizat lucrări de reabilitare și modernizare a unei case de vacanță, aflată în proprietatea sa și care nu figurează menționată în declarația de avere depusă la Consiliul Superior al Magistraturii. În cauză, procurorii au mai precizat că beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații - Direcția Județeană Bihor și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.