În ultima vreme, în întreaga ţară, şi în special în judeţul Bihor, tot mai des conducătorii de vehicule pe două roţi cad victime accidentelor de circulaţie, în ciuda campaniilor preventive. Fie din vina lor, din teribilism, fie din vina şoferilor, motocicliştii şi mopediştii cresc anual statisticile negre ale tragediilor produse pe şoselele din judeţul nostru.

Principalele cauze ale accidentelor au fost neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers sau neacordarea priorităţii de trecere atât din partea conducătorilor de mopede şi scutere, cât şi din partea şoferilor. Potrivit poliţiştilor bihoreni, în 2008, s-au înregistrat 40 de incidente rutiere în care au fost implicaţi motociclişti, soldate cu cinci morţi, cinci răniţi grav şi 24 de răniţi cu leziuni mai uşoare. Tot anul trecut au avut loc, numai în Bihor, 71 de accidente cu mopede, în urma cărora trei oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi. Anul acesta, numai în ultima lună s-au produs alte două tragedii. Un tânăr de 21 de ani şi-a pierdut viaţa, la începutul lunii iunie, după ce motocicleta pe care o conducea pe Şoseaua Borşului a intrat în coliziune cu un autoturism. Duminică, un alt bărbat, în vârstă de 34 de ani, a murit pe loc, în Oradea, motocicleta sa fiind acroşată de o maşină al cărei şofer a încercat să treacă de pe o bandă pe alta. De asemenea, în 2009, până în data de 1 iunie, s-au produs opt accidente grave în care au fost implicaţi motociclişti, soldate cu cinci răniţi grav şi şapte răniţi uşor. 15 incidente rutiere în care au fost implicaţi conducătorii de mopede au fost înregistrate în primele luni din acest an, în urma lor patru persoane suferind leziuni grave şi 15 persoane leziuni mai puţin grave.

Posesorii de vehicule pe două roţi sunt sfătuiţi să poarte casca de protecţie; să circule permanent cu luminile de întâlnire aprinse; să circule cu echipament fluorescent-reflectorizant de la lăsarea serii până în zori sau când vizibilitatea este redusă; să-şi asigure permanent un spaţiu suficient de frânare; să nu facă "slalom" printre autovehiculele aflate în mişcare şi să nu depăşească viteza legală de deplasare.