Nicio săptămână fără ca cel puţin un furt din pădure să nu fie înregistrat, în judeţul Bihor. În weekend şi la începutul săptămânii, peste 50 metri cubi de material lemnos, transportat fără documente justificative, au fost confiscaţi de poliţiştii bihoreni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Primul caz a avut loc sâmbătă, 1 noiembrie, când poliţiştii Serviciului de Ordine Publică - Compartimentul Delicte Silvice împreună cu poliţişti din Lăzăreni şi cei din Oradea au depistat pe drumul comunal 67, în Gepiş, un bărbat care transporta, cu o autoutilitară, trei metri cubi de material lemnos, fără a deţine aviz de însoţire a mărfii. Materialul lemnos a fost confiscat, iar cel în cauză a fost sancţionat cu o amendă de 2.000 lei. De asemenea, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică - Compartimentul Delicte Silvice au depistat reprezentantul unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea, în timp ce transporta, cu un autotren cu semiremorcă, 18 metri cubi de lemne de foc, specia "cer", având avizul de însoţire a mărfii completat necorespunzător, iar datele privind specia de material lemnos transportat necorespunzătoare cu realitatea. Societatea comercială a fost sancţionată, iar materialul lemnos, în valoare de 1.967 lei, a fost confiscat. Duminică, 2 noiembrie, la ora 14.00, poliţiştii din Tileagd au depistat un bărbat de 27 de ani, din Suplacu de Barcău, în timp ce tăia fără drept cinci arbori specia "cer", dintr-o pădure de pe raza localităţii Subpiatră. Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional, iar materialul lemnos a fost indisponibilizat.

Trei cazuri într-o singură zi

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate însă luni, 3 noiembrie. La ora 14.30, în pădurea localităţii Cărănzel, poliţiştii din Oradea au depistat un orădean de 36 de ani, în timp ce tăia, fără drept, patru arbori de esenţă "salcâm". În cauză au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale, iar cercetările continuă. Peste aproape trei ore, pe raza municipiului Oradea a fost depistat reprezentantul unei societăţi comerciale cu sediul în Ungaria, în timp ce transporta cu un autotren cu semiremorcă 21 metri cubi de lemne de foc, speciile "fag", "carpen" şi "jugastru", având valabilitatea avizului de însoţire a mărfii expirată, iar datele înscrise în aviz nu corespundeau cantitativ şi din punct de vedere al speciei cu materialul lemnos transportat. Societatea comercială a fost sancţionată, iar materialul lemnos, în valoare de peste 2.226 lei, a fost confiscat. La ora 17.00, pe drumul judeţean 108 K, în Bulz, poliţiştii din Borod au depistat un bărbat de 56 de ani, din Bratca, în timp ce transporta cu o autoutilitară 10 metri steri de lemne de foc, specia "fag", în valoare de 615 lei, fără aviz de însoţire a materialului lemnos. Cel în cauză a fost sancţionat contravenţional, iar materialul lemnos a fost confiscat şi predat la Ocolul Silvic Remeţi.