După ce săptămâna trecută primise o condamnare de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi era obligat la plata a peste un milion de lei către stat, ca daune materiale într-un dosar de înşelăciune, patronul lanţului de magazine Trei G, Ion Govoreanu, a primit luni o nouă condamnare, de data aceasta de 12 ani de închisoare, pentru o altă fraudă de 22,5 milioane de euro.

Conform dosarului, Govoreanu ar fi simulat achiziţii de produse fără TVA de la trei firme aflate în insolvenţă controlate tot de el. Toată afacerea a fost făcută prin administratorii şi directorii mai multor societăţi: Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor.

După patru ani de proces Ion Govoreanu a fost condamnat la 12 ani de închisoare, iar directorii lui la pedepse cuprinse între 8 şi 2 ani. Viorel Claudius Ducică şi Mihai Măgurean au primit 8 ani de închisoare, Marinela Triculescu - 4 ani şi Alexandrina Luparu, Constantin Mitu, Varga Sandor şi Emil Gavril Pop, câte 2 ani.

Pe lângă închisoare, condamnaţii mai au de achitat către ANAF aproape 90 de milioane de lei, fraudele aduse statului.

Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă şi, ţinând cont de duritatea pedepsei, este de aşteptat să fie atacată de avocaţi în termenul legal de 10 zile de la comunicare. În acest caz, verdictul final îl va da Curtea de Apel Oradea.

Decizia vine la exact 7 zile de la o alta, în care Ion Govoreanu fusese condamnat de magistraţii Tribunalului Bihor la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi la plata a peste un milion de lei către stat, ca daune materiale într-un dosar de înşelăciune. Cum nu putea executa ambele pedepse, judecătorii au decis ca inculpatul să execute pedeapsa mai mare cu scăderea zilelor petrecute în arest.