Judecătorul orădean Mircea Puşcaş a fost exclus din magistratură. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă. Secţia pentru judecători a CSM l-a găsit vinovat pe Puşcaş de manifestări care aduc atingere onoarei sau probitaţii profesionale ori prestigiului justiţiei şi încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii. În ciuda acuzaţiilor, CSM a decis doar suspendarea judecătorului, decizia fiind atacată de Inspecţia Judiciară la Înalta Curte.

În şedinţa din data de 25 noiembrie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Mircea Puşcaş, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, şi a aplicat sancţiunea disciplinară constând în "suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni", pentru "manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii". Inspecţia Judiciară a apreciat însă că doar suspendarea magistratului acuzat de fapte de corupţie este o sancţiune prea blândă, drept pentru care a atacat hotărârea CSM cu recurs. Judecătorii de la Înalta Curte s-au pronunţat, luni, în cazul lui Mircea Puşcaş, hotărând excluderea lui din magistratură. "Înlocuieşte sancţiunea disciplinară aplicată pârâtului judecător Puşcas Mircea prin hotarârea recurată cu sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură, prevăzuta de art. 100 lit. e din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţine celelalte dispoziţii ale hotarârii recurate. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Puşcaş Mircea împotriva aceleiaşi hotarâri. Definitivă", se arată în soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Condamnat la patru ani cu executare

Mircea Puşcaş a fost trimis in judecată de DNA Oradea pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi trei infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în formă continuată. Alături de el a fost trimis în judecată şi Marcel Piştiuca, acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Puşcaş, la acea dată judecător la Tribunalul Bihor, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.500 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul unor instanţe din Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător, judecat pentru evaziune fiscală, o pedeapsă cu suspendare condiţionată atât la judecata în fond, cât şi în căile de atac. De asemenea, în cursul anului 2011, Puşcaş, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, prin intermediul inculpatului Piştuca Marcel, a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală în care era judecat pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire. Din suma pretinsă, Puşcaş a primit de la denunţător suma de 20.000 de euro, atât direct, cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009. Potrivit anchetatorilor, în cuprinsul declaraţiilor de avere date în anul 2010, judecătorul a omis să menţioneze că a achiziţionat şi apoi a vândut un autoturism. În plus, în cuprinsul declaraţiilor de avere din anii 2011 şi 2012, a omis să menţioneze că a împrumutat o persoană fizică cu echivalentul în lei al sumei de 10.000 de euro, în condiţiile în care legea impune declararea împrumuturilor cu o valoare mai mare de 5.000 de euro. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, care l-a condamnat pe Mircea Puşcaş la patru ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pe o durată de trei ani după ispăşirea pedepsei principale. Sentinţa judecătorilor din Timişoara nu este definitivă, tot magistraţii Înaltei Curţi urmând să se pronunţe definitiv. Puşcaş mai este judecat şi la Curtea de Apel Cluj, într-un alt dosar al DNA, fiind acuzat că a pretins de la doi traficanţi de ţigări să cumpere de la cumnatul său un autoturism cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.