O femeie a scăpat cu viaţă, ieri dimineaţă, după ce maşina pe care o conducea a fost lovită de trenul intercity care circula pe relaţia Timişoara - Cluj-Napoca, la o trecere la nivel cu calea ferată din satul bihorean Livada. În urma accidentului, circulaţia feroviară a fost afectată, mai multe trenuri înregistrând întârzieri.

 

Accidentul s-a produs ieri dimineaţă, în jurul orei 8.35. O bihoreancă în vârstă de 35 de ani din satul Livada, în timp ce conducea pe drumul comunal 77 un autoturism înmatriculat în Bihor, nu a oprit la semnalele acustice şi luminoase în funcţiune la trecerea la nivel cu calea ferată din localitate, autoturismul fiind acroşat de trenul intercity 232, care circula pe ruta Timişoara - Cluj-Napoca. În urma impactului, autoturismul a fost proiectat într-un şanţ. „Am văzut că se apropie maşina şi că nu intenţionează să oprească. Am încercat să o avertizez. Trenul circula cu o viteză de aproximativ 100 de kilometri pe oră", a declarat conductorul intercity-ului implicat în coliziune. Femeia a fost preluată de un echipaj al SMURD, care a ajuns imediat la locul accidentului, şi transportată la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean Oradea. "Victima a suferit un traumatism cranio-cerebral mediu cu o alterare minimă a stării de conştienţă, o plagă la nivelul regiunii frontale şi contuzii uşoare la nivelul membrelor", a declarat dr. Hadrian Borcea, şeful UPU - SMURD, adăugând că viaţă bihorencei nu este în pericol. Conform subcomisarului Mircea Tăbăcaru, locţiitorul şefului Poliţiei Transporturi Feroviare Bihor, circulaţia feroviară a fost întreruptă. "Trenul a ajuns în staţia Oradea Vest, iar circulaţia a revenit la normal după circa două ore şi jumătate de aşteptări. În zonă fiind o singură linie, primul tren care a pornit a fost acceleratul Timişoara - Iaşi, pentru că e de lung parcurs", a declarat subcomisarul Tăbăcaru. Acesta a precizat că blocajul a afectat, în total, circulaţia a cinci trenuri: acceleratul Timişoara - Iaşi, intercity-ul Timişoara - Cluj-Napoca şi cel Cluj-Napoca - Timişoara, personalul Timişoara - Oradea şi încă un accelerat, tot pe ruta Timişoara - Oradea.

 

În judeţul Bihor, de la începutul anului 2008 şi până în prezent, s-au produs şapte accidente pe treceri la nivel cu calea ferată, soldate cu şapte morţi, un rănit grav şi doi răniţi uşor. În Bihor există 85 de treceri la nivel cu calea ferată, mai mult de jumătate dintre acestea, 58, fiind "păzite" doar de Crucea Sfântului Andrei.