Pompierii militari din cadrul Stației Ștei au intervenit, marţi seara, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în podul unei case din localitatea Valea de Jos, comuna Rieni.

Echipajele de pompieri au stins incendiul în limitele găsite, reușind să limiteze pagubele la aproximativ doi metri pătrați tavan.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. La nivelul județului Bihor, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. „Siguranţa NU e un joc de noroc!” și R.I.S.C. „Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență. Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii. Având în vedere frecvența ridicată a incendiilor generate de coșurile de fum în această perioadă, reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate. De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.