Depistat în trafic, în timp ce conducea sub influența alcoolului

Joi, 14 decembrie, la ora 20.40, pe D.N. 76, în localitatea bihoreană Sâmbăta, polițiștii Secției nr.2 de Poliție Rurală Beiuș au depistat în trafic un bărbat de 42 ani, localnic, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă.

 

Cercetat penal pentru conducere fără permis

Tot joi, 14 decembrie a.c., la ora 11.00, pe drumul județean 767/A, în localitatea bihoreană Burzuc, polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia au depistat în trafic un tânăr de 24 de ani, localnic, în timp ce conducea un vehicul de tip ATV, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Secției nr.3 de Poliție Rurală Biharia continuă cercetările.

Polițiștii bihoreni avertizează: Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv! Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!