Instanţele bihorene au intrat în a doua săptămână de protest, judecătorii luând în discuţie doar cauzele cu arestaţi şi minori. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Bihor, începând de luni, programul de lucru cu publicul la arhivă şi registratură a fost suspendat, cetăţenii care doresc să transmită cereri instanţei putând face acest lucru doar prin mijloacele de comunicare la distanţă.

 

Magistraţii bihoreni au decis restrângerea activităţii începând cu data de 1 septembrie 2009, de atunci fiind soluţionate numai cauzele în materie penală privind verificarea mandatelor de arestare care expiră, iar în materie civilă, doar cauzele privind plasamentul minorilor şi cererile de ordonanţă preşedinţială sau cele referitoare la suspendarea provizorie a executării. Toate celelalte dosare sunt amânate, termenele fiind stabilite pentru lunile octombrie şi noiembrie, la Tribunalul Bihor şi chiar pentru luna ianuarie 2010, la Judecătoria Oradea. Într-o singură zi, la nivelul tuturor instanţelor din judeţul Bihor sunt amânate aproape o mie de dosare. În prima săptămână de protest, numai la Judecătoria Oradea numărul cauzelor amânate s-a ridicat la 75 de dosare în penal şi 745 în civil.

Deşi Ministrul Justiţiei le-a solicitat magistraţilor să îşi reînceapă activitatea, de două ori până acum, judecătorii continuă protestele până când, spun ei, nu vor vedea un proiect clar care să cuprindă toate amendamentele lor. "Protestele continuă la Tribunalul Bihor. Reprezentanţii noştri sunt la Bucureşti, ieri au avut întâlniri cu unele partide politice, iar azi urmează să discute cu reprezentanţii altor partide în încercarea de a găsi o variantă pentru introducerea în proiectul legii de salarizare a tuturor amendamentelor noastre. Decizia de a demara acţiunile de protest a fost luată în urma unor adunări generale, astfel că şi hotărârea de reîncepere a activităţii va fi luată tot în urma unor asemenea adunări", a precizat, ieri, judecătorul Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor. Magistratul a adăugat că arhiva şi registratura instanţei şi-au încetat activitatea cu publicul, astfel că bihorenii care doresc să adreseze cereri instanţei o pot face doar prin mijloacele de comunicare la distanţă - poştă, internet, fax.