În condiţiile în care traversarea neregulamentară este, cel puţin în Bihor, printre principalele cauze ale accidentelor mortale, sute de pietoni îşi riscă zilnic viaţa pentru a ajunge cu câteva minute mai repede pe partea cealaltă a străzii. Se întâmplă nu doar în oraşe, dar şi pe cele mai aglomerate drumuri naţionale.

Indisciplina pietonală rămâne o problemă cu care se confruntă frecvent polițiștii de la Poliţia Rutieră din Bihor. Oamenii legii organizează periodic acțiuni pentru combaterea indisciplinei pietonale, în judeţul nostru fiind desfuşurate în ultimii ani mai multe campanii de prevenire a accidentelor cu victime din rândul pietonilor. Nimic din toate acestea nu îi sperie însă pe cei care traversează neregulamentar. Aşa se face că zilnic zeci de persoane sunt amendate pentru că îşi riscă inutil viaţa. În timpul raziilor de joi spre exemplu, aproape 70 de pietoni au primit amenzi pentru că au traversat neregulamentar, numărul lor fiind chiar mai mare decât cel al şoferilor prinşi conducând cu viteză excesivă. "Joi, au fost aplicate 164 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 35.070 lei. În cadrul acţiunilor au fost sancţionaţi 66 de pietoni care au traversat neregulamentar, 55 de sancţiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 11 pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, trei pentru punerea în circulaţie a unor autovehicule cu defecţiuni tehnice, iar 29 de sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Bihor.

Reguli de ţinut minte

Pentru a preveni accidentele în care sunt implicaţi pietoni, poliţiştii reamintesc câteva dintre regulile ce trebuie respectate. Astfel, traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite. La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou. Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie să fiți mai prudenți. Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi - drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol. Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare. Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate - este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați. Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri - ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! - copiii imită comportamentul rutier al adulților. Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști. Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față. Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool - posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ. Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric. Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante. Anul trecut, pe şoselele din Bihor, aproape 50 de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a unor accidente rutiere. După viteză şi neacordarea de prioritate, indisciplina pietonilor a fost cauza principală de producere a acestora.