Vânătoarea de la Balc s-a încheiat ieri, în jurul orei 12.00, fiind împuşcaţi 160 de mistreţi, carnea acestora urmând să fie dată unor cămine de copii şi de bătrâni. Anul acesta, la vânătoare au participat 29 de vânători şi aproximativ o sută de gonaci, evenimentul organizat de omul de afaceri Ion Ţiriac având loc cu o săptămână mai devreme decât în anii anteriori, când se desfăşura la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Mircea Gelu Budău, a declarat, ieri, că vânătoarea de la Balc s-a încheiat. Acesta s-a deplasat la Balc, fiind invitat să participe la fotografia de grup făcută de omul de afaceri Ion Ţiriac cu prilejul fiecărei vânători. Mircea Gelu Budău, a declarat, aseară, că numărătoarea finală arată că la Balc au fost împuşcaţi în total 160 de mistreţi, iar cel mai greu a cântărit aproximativ 120 de kilograme.


Şeful DSVSA Bihor a mai precizat că medicii din subordinea Direcţiei au finalizat prelevarea probelor în cazul mistreţilor de la vânătoarea de la Balc. "Ni s-au dat spre analiză în total 160 de mistreţi, dintre care 36 au fost împuşcaţi ieri (sâmbătă - n.r.). Cel mai mare mistreţ împuşcat a avut cam 120 de kilograme", a spus Budău.
Mircea Gelu Budău a precizat că medicii DSVSA au prelevat probe pentru trichineloză şi pentru pestă porcină. "Rezultatele pentru trichineloză vor fi gata în această seară (duminică seara - n.r.), iar cele pentru pestă vor fi gata marţi. Carnea va pleca de la Balc cu trei maşini frigorifice, care încă sunt acolo, spre cămine de bătrâni şi de copii", a afirmat Budău.
Primii invitaţi ai omului de afaceri Ion Ţiriac la vânătoarea de la Balc au ajuns, vineri după-amiază, pe Aeroportul din Oradea, printre aceştia numărându-se şi Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri Ion Ţiriac, însoţit de câţiva invitaţi, a venit cu avionul până la Debreţin, în Ungaria, iar de acolo până la Balc, cu maşina. Sâmbătă, invitaţii omului de afaceri Ion Ţiriac la partidele de vânătoare de la Balc au participat la două "goane".
Accesul presei în cadrul complexului a fost interzis, iar participanţii la vânătoare şi gonacii care au pătruns în perimetru nu au dat detalii despre eveniment. Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, participant la vânătoare, a comentat doar vremea ploioasă, care a transformat terenul de vânătoare într-unul noroios. "Preferam să fie zăpadă", a spus omul de afaceri. Participanţii la partidele de vânătoare organizate de Ion Ţiriac în ultimii cinci ani la Balc sunt persoane influente din lumea afacerilor şi a politicii. Omul de afaceri Ion Ţiriac a renunţat, în 2009, la fondul de vânătoare de la Balc, cu o suprafaţă de 10.224 de hectare, păstrând complexul cinegetic, care are 1.157 de hectare.