Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat cercetările faţă de Zappa Aldisio Andrea, italianul care a împuşcat mortal un orădean. Crima s-a petrecut pe 28 februarie a.c., în jurul orei 8.15, pe strada Aluminei, din Oradea.

Despre reuşita anchetei au vorbit Viorel Gavra, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, comisar-şef Adrian Bucur, şeful IPJ Bihor, procurorul criminalist Alin Leucea, care a instrumentat acest dosar, şi procurorul Vasile Popa. „Ţin să subliniez faptul că în acest caz poliţia şi procurorii bihoreni au lucrat ca o echipă. Ţin să îi felicit cu această ocazie pentru profesionalismul demonstrat pe poliţiştii bihoreni, dar şi pe colegii mei procurori. Dacă nu se lucra în echipă, nu cred că ne bucuram de acelaşi succes ca în prezent", a spus Viorel Gavra. Adrian Bucur a mulţumit colegilor săi ajunşi la faţa locului, care au strâns probele în cel mai scurt timp, dar i-a menţionat în mod special şi pe cei doi poliţişti din localitatea Tinca, care au reuşit să îl prindă pe inculpatul italian la mai puţin de o oră de la comiterea crimei. Cel care s-a ocupat de instrumentarea dosarului, procurorul Alin Leucea, a spus că italianul a recunoscut fapta pe care a comis-o, din acest punct de vedere nefiind un caz foarte greu. „Italianul a fost foarte cooperant. A recunoscut din prima că şi-a împuşcat victima. El spune că nu a venit cu intenţia de a-l omorî, dar discuţiile dintre cei doi au degenerat şi astfel s-a ajuns la această situaţie. Nu a dorit să vorbească foarte mult despre mobilul crimei. A spus doar că victima avea o datorie de 13.000 de euro la el, ce consta într-un utilaj împrumutat acestuia şi mai apoi nerestituit. El va pleda vinovat în instanţă, fapt ce atrage după sine reducerea pedepsei pentru omor cu premeditare undeva între 10 şi 17 ani de închisoare", a menţionat Alin Leucea.

Laborator criminalistic la Oradea

În altă ordine de idei, prim-procurorul Viorel Gavra a dorit să facă un anunţ în premieră, şi anume că în scurt timp Oradea va avea un laborator criminalistic la standarde europene. Acesta va fi realizat în cadrul unui proiect demarat de către un cetăţean italian, Gaetano Visalli, specialist în criminologie. Lui i s-a alăturat avocata orădeană Carmen Demian, care va ajuta la punerea proiectului în practică. Acest gen de laborator va mai fi înfiinţat în Italia, Franţa şi Elveţia. Finanţarea laboratorului va fi asigurată din fonduri europene timp de 25 de ani. „Gaetano Visalli va fi prezent la Oradea în perioada 7-11 mai a.c. Atunci probabil că vom afla mai multe detalii despre acest proiect. Este de menţionat şi faptul că laboratorul va fi acreditat, iar din partea statului român nu se percepe niciun cost. Laboratorul va dispune de tehnologie de ultimă generaţie", a povestit Viorel Gavra.