Magistraţii Curţii de Apel Oradea au admis contestaţiile declarate de cei patru poliţişti din Salonta acuzaţi de luare de mită împotriva deciziei Tribunalului Bihor, care îi trimisese după gratii, în arest preventiv. Cei patru agenţi au fost trimişi acasă, în arest la domiciliu, pentru 27 de zile.

Cinci poliţişti din Salonta au fost reţinuţi, patru dintre ei fiind ulterior arestaţi preventiv pentru luare de mită, fiind acuzaţi că ar fi primit şpagă de la mai mulţi şoferi opriţi în trafic sume cuprinse între 100 de lei şi 300. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Crăciun Dorel, Kovacs Cristian Szilard, Isai Milan Valentin, Pojega Marian Dorin şi Rus Nicolae Sorin, agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită.

În aceeaşi zi, anchetatorii au efectuat percheziţii domiciliare la sediul Poliţiei din Salonta şi la domiciliile celor cinci. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012 - martie 2015, agenţii de poliţie au pretins şi primit diferite sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu. "De asemenea, a rezultat existenţa unei practici a inculpaţilor, în sensul pretinderii şi primirii de bani de la unii conducători auto ce tranzitau municipiul Salonta, în special de la cetăţeni străini, pentru a nu constata diverse contravenţii de la normele rutiere, respectiv depăşirea vitezei legale, neoprirea la trecerea la nivel de cale ferată etc. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau între 100 lei - 300 euro", se arată în comunicatul Parchetului.

Luni seara, cei cinci poliţişti au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă pentru patru dintre ei, Crăciun Dorel, Kovacs Cristian Szilard, Isai Milan Valentin şi Rus Nicolae Sorin, pe numele cărora a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile. Faţă de cel de-al cincilea poliţist, Pojega Marian Dorin, a fost dispusă măsura controlului judiciar. Agenţii nu au stat însă prea mult după gratii, atacând decizia de arestare a Tribunalului Bihor. Judecătorii de la Curtea de Apel Oradea au admis contestaţiile celor patru poliţişti, dispunând luarea faţă de aceştia a măsurii arestului la domiciliu pe o perioadă de 27 de zile. În această perioadă, poliţiştii nu îşi pot părăsi locuinţele fără acordul instanţei şi nu au voie să comunice între ei sau cu martorii din dosar. Cel de-al cincilea agent, Marian Pojega, rămâne sub control judiciar, judecătorii respingând contestaţia în cazul său.