Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, şi oamenii de afaceri Alexandru Mudura şi Beniamin Rus au făcut primele declaraţii după ce, joi, procurorii DNA Oradea au anunţat începerea urmăririi penale împotriva lor pentru mită şi spălare de bani. Atât Kiss, cât şi Mudura acuză un dosar politic, liderul UDMR Bihor precizând că faptele care i se impută au mai fost anchetate de câteva ori, dosarele fiind, de fiecare dată, închise. Şi reprezentanţii firmei Keviep au transmis, ieri, un comunicat de presă.

Potrivit unui comunicat transmis presei, vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, susţine că faptele de care este acuzat au mai fost cercetate de trei-patru ori. "Sunt în viaţa publică de aproape două decenii, timp în care am fost caracterizat în toate felurile. Cazurile pe care le scot ei acum, după nouă-zece ani, au fost deja cercetate de trei-patru ori. Anchetele au fost, pe rând, închise. Acum, încep a cincea oară. Sincer, nici nu cunosc noile acuze", spune Kiss. "În această perioadă, în care toată ţara este sub anchetă, primul ministru, preşedintele şi o serie de alte persoane sunt cercetate, ar fi fost chiar o jignire ca pe mine să mă lase pe dinafară, într-un an electoral important. Lăsând la o parte gluma, sper, ca oricare om normal, că ţara se îndreaptă spre Vest şi nu spre Est şi, drept urmare, dreptatea va fi într-adevăr dreptate", a adăugat liderul UDMR Bihor. La rândul său, fondatorul Lotus Market, Alexandru Mudura, anchetat în acelaşi dosar, a transmis un scurt comunicat, declarându-se nevinovat. "Referitor la articolele apărute în mass-media legat de cercetarea făcută de DNA cu privire la persoana mea, doresc, la rândul meu, să comunic că nu mă fac vinovat de nici o învinuire din cele invocate, aşa cum de altfel am declarat în cadrul audierii mele din data de 17 aprilie anul curent. După părerea mea, este o acţiune politică", se arată în comunicatul semnat de Mudura. Patronul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, a declarat că totul i se pare o telenovelă şi că nu ştie care sunt concret acuzaţiile care i se aduc. "N-am ce să comentez. Eu am văzut mai degrabă o telenovelă acolo şi nici măcar nu am înţeles care este acuzaţia care mi se aduce. Cred că este o chestiune forţată de multă vreme", a declarat Beniamin Rus.

 "Suspiciuni total nefondate"

La rândul lor, reprezentanţii firmei Keviep au transmis ieri un comunicat de presă. "Acuzaţia adusă împotriva societăţii Keviep Kft. o considerăm a fi creată pe motive politice, care este lipsită în totalitate de adevăr şi nefondată şi, astfel, le refuzăm pe deplin. Suspiciunea se referă la atribuirea de către Primăria Oradea a contractului PPP pentru depozitul ecologic de deşeuri, procedură derulată în anul 2003.  Corectitudinea hotărârii este dovedită de faptul că depozitul de deşeuri de atunci funcţionează în mod optim şi eficient", se arată în comunicat. "Decizia de atribuire a fost luată în urma unor verificări şi negocieri timp de jumătate de an, de către comisia complexă, înfiinţată în cadrul Primăriei. Persoanele amintite nu puteau face parte din această comisie, nu puteau avea nici o influenţă asupra acesteia. Keviep Kft. niciodată nu a avut relaţii comerciale cu persoanele amintite, respectiv cu societăţile acestora, inclusiv Consiliul Judeţean. Suspiciunea comunicată este total absurdă şi din acest punct de vedere.  Suntem siguri că cercetările - respectiv procedura în instanţă, dacă va avea loc - şi procedura legală şi independentă vor dovedi în mod cert că suspiciunile sunt total nefondate", se mai specifică în comunicatul semnat de Miklóssy Ferenc. Joi, procurorii anticorupţie au anunţat că au început urmărirea penală împotriva vicepreşedintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss, pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. Acesta este acuzat că, în perioada 2003-2004, respectiv 2005-2006, pe când era preşedinte al CJ, ar fi încasat sute de mii de euro pentru favorizarea firmelor Selina şi Keviep. Potrivit anchetatorilor, o parte din banii primiţi au fost împărţiţi cu Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Market, acesta exercitându-şi, în schimb, influenţa tot pentru favorizarea celor două firme. Oamenii de afaceri Beniamin Rus, Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe-Ioan Roatiş, administrator al societății Martex Trans SRL Oradea, Miklossy Ferenc, cetățean maghiar, administrator al societății Keviep Kft Debrețin, şi Miklossy Ferenc-Laszlo, cetățean maghiar, administrator al societății East Bau Construct SRL, sunt cercetaţi pentru spălare de bani, după ce ar fi creat mai multe mecanisme comerciale artificiale. Conform DNA, vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, ar fi primit, în total, aproape un milion de euro şpagă.