Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat, ieri, în dosarul în care 16 persoane, edili şi foşti edili precum şi funcţionari din cadrul Primăriei Beiuş au fost acuzaţi de abuz, înşelăciune sau fals. Toţi au fost trimişi în judecată de DNA Oradea fiind acuzaţi că au achitat, din bani publici, unei firme, lucrări care în realitate nu au fost executate. Înalta Curte i-a condamnat pe toţi la pedepse cu închisoarea, pentru unii însă, cu executare iar pentru alţii, cu suspendare.

Odobasianu, Iuhas, Oaie - cu executare

Procurorii DNA Oradea au trimis în judecată 16 persoane, edili şi foşti edili sau funcţionari publici din cadrul Primăriei Beiuş, fiecare dintre ei fiind acuzaţi, după caz, de înşelăciune, falsuri, uz de fals, abuz în serviciu sau complicitate. Dosarul a fost judecat de Înalta Curte, care ieri s-a pronunţat. Potrivit soluţiei, Silviu Odobasianu, primar la Beiuş în perioada 2000 -2008, a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, urmând să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani de închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Berindea Ciprian Cătălin, administratorul SC Top Construct, a fost condamnat la 5 ani şi 9 luni închisoare şi, la fel ca Odobasianu, 2 ani interzicerea unor drepturi. Pancu Nicolae Virgil, şef de lucrări la aceeaşi firmă, a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Gelu Laurenţiu Hasan, inspector la Primăria Beiuş va executa şi el 4 ani şi 6 luni de închisoare, Emil Gheorghe Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii - 4 ani şi 2 luni închisoare, Viorel Iuhas, viceprimar la Beiuş în perioada 2000-2008 - 3 ani şi 10 luni închisoare, Nicolae Sotoc, administrator al SC Subtil Consult SRL, societate care asigura dirigenţia de şantier - 4 ani închisoare. Tuturor celor de mai sus li s-a aplicat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Deputatul Costin şi Adrian Domocoş - cu suspendare

Adrian Domocoş, primarul suspendat al Beiuşului, deputatul Gheorghe Costin, fostul primar Octavian Codreanu şi ceilalţi funcţionari din primărie au primit tot pedepse cu închisoarea, însă cu suspendare. Maria Nicolae, şef Serviciu Buget-finanţe, a fost condamnată la 2 ani, 10 luni şi 20 de zile de închisoare, cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani, Gigel Mihailovici - 2 ani şi 3 luni cu suspendare pe un termen de 4 ani, Maria Ramona Clintoc - 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendare tot pentru un termen de 4 ani, Dorina Gabor - 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendarea executării şi un termen de supraveghere de 4 ani, Mircea Boloş - 2 ani şi 3 luni cu suspendare şi supraveghere tot 4 ani. Octavian Codreanu, primar al municipiului Beiuş în perioada 1996-2000, membru al comisiei de recepţie, a fost de asemenea condamnat  la 2 ani şi 3 luni închisoare cu suspendare, Adrian Domocoş, primarul suspendat din funcţie a încasat 2 ani şi 4 luni cu suspendare, deputatul Gheorghe Costin a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Mirela Olimpia Iancu, director al BRD Oradea - Agenţia E. Gojdu, a primit 1 an de închisoare cu suspendare cu supraveghere pe o perioadă de 3 ani. Tuturor celor condamnaţi cu suspendare li s-a aplicat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi şi au fost obligaţi, fiecare la 60 sau 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Odobasianu, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Iuhas, Matei şi Sotoc au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 82.528,90 lei respectiv 385.463,02 lei către Ministerul Mediului. Tot aceştia, împreună cu Gigel Mihailovici, Maria Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş, Matei Florian şi Octavian Codreanu vor achita, în solidar, 14.563,92 lei către Primăria Beiuş. Domocoş, Costin, Berindea, Pancu, Hasan, Maria Nicolae, Oaie, Matei şi Sotoc au mai fost obligaţi la plata sumei de 144.978 lei către Ministerul Mediului. Administratorul TopConstruct, Ciprian Berindea şi Olimpia Iancu, directoarea de la BRD vor mai achita Primăriei Beiuş suma de 758.025 lei. Magistraţii au decis să menţină sechestrul asigurator instituit asupra bunurilor tuturor inculpaţilor până la achitarea sumelor respective. Cheltuielile judiciare către stat vor fi plătite de fiecare dintre inculpaţi, sumele fiind, după caz, câte 10.000 de lei, 12.000 sau 18.000 de lei. Sentinţa pronunţată ieri nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, tot la instanţa supremă.

Lucrări neefectuate, decontate de la buget

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul lunii octombrie 2007, primăria municipiului Beiuș a atribuit un contract de achiziție publică prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga să execute "Lucrări prioritare de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Beiuș", la prețul de 4,17 milioane lei, la care se adăuga TVA de aproape 793 de mii de lei. Lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanțat în proporție de 85% de Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile și în proporție de 15% de Primăria Beiuș. "Starea de fapt relevă că în perioada 30 noiembrie 2007-28 noiembrie 2008, reprezentanții primăriei Beiuș (cei doi primari care și-au exercitat atribuțiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum și funcționari din cadrul primăriei) au favorizat firma SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obținerea sumei de 1,24 de milioane de lei (aproximativ 321 de mii de euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizată de reprezentanții primăriei în condițiile în care aceștia aveau reprezentarea reală a situației lucrărilor", se arată în comunicatul DNA. Pentru execuția lucrărilor în valoare de aproximativ 1 milion de euro, SC Top Construct Grup SRL a trimis în teren pe șantierul deschis la Beiuș între 4 și 6 angajați. Din totalul sumei obținute pe nedrept din bani publici, 1,24 de milioane de lei reprezintă prejudiciul nerecuperat în dauna bugetului de stat și bugetului local al municipiului Beiuș (aproximativ 321.672 euro).

"Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totală de 2,4 milioane lei, facturi acceptate la plată de inculpați, în realitate au fost executate lucrări doar în cuantum de 1,16 milioane lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate. În perioada menționată, inculpații Berindea Ciprian Cătălin și Pancu Nicolae Virgil au depus, în numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestând date nereale (situații de lucrări, facturi), pentru decontarea de către primăria Beiuș a unor lucrări care nu fuseseră executate. Reprezentanții Primăriei Beiuș, ca beneficiară a lucrărilor, au confirmat execuția și recepția acestora, acceptând situația fictivă", mai arată procurorii DNA. Folosind înscrisuri care atestau date nereale și declarații false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocoș Adrian Nicolae au indus în eroare Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile, solicitând și obținând sume de bani pentru lucrări care în fapt nu fuseseră executate de SC Top Construct Grup SRL.